BM Suudi Arabistan'ı çocuk katleden ülkeler listesinden çıkarıldı

BM tarafından ‘savaşta çocukları öldüren ülkeleri’ içeren kara listeye alınan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon baskılar sonucunda listeden çıkarıldı.

Yemen’deki iç savaşa müdahil olarak yüzlere çocuğun ölümüne yol açan saldırılar düzenleyen Suudi Arabistan, BM’ye baskıda sınır tanımıyor. Son bir yılda Yemen’deki çocuk ölümlerinin yüzde 60’ına Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkeleri koalisyonunun saldırılarının neden olduğu duyurulmuştu. Birleşmiş Milletler’in (BM) geçtiğimiz hafta koalisyonu kara listeye almasına karşı Suudilerin yaptığı itirazların görüşülmesine ve Suudilerin geçici olarak listeden çıkarılmasına karar verildi.

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric, Riyad yönetimiyle yapılacak müzakerelerde Yemen’de işlenen suçların yeniden görüleceğini söyledi.  Dujarric, çatışma bölgelerinde çocuklara karşı işlenen suçlara dair raporun içeriğinin değiştirilmeyeceğini, ancak Suudilerin ‘terörist gruplarla aynı grupta değerlendiren formatın’ değiştirilebileceğini de belirtti.

BM’nin hazırladığı raporda, Yemen’de geçtiğimiz yıl yaşanan çatışma ve bombardımanlarda yaşamını yitiren çocukların sayısı 785 olarak verilmiş, Suudilerin öncülüğündeki koalisyonun bu ölümlerin yüzde 60’ından sorumlu olduğu duyurulmuştu. Suudilerin yanı sıra Sudan, Suriye, Afganistan’ın da aralarında olduğu 14 ülkedeki çocuk katliamlarına yer verilmişti.