Brexit kampanyası başladı: Anketlerde AB karşıtları yükselişte

Britanya’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden çıkışına (Brexit) dair referandum için kampanya resmen başlarken, Brexit yanlılarının giderek arttığı görülüyor.

Anketler, Başbakan David Cameron’un babasının Panama Belgeleri’nde geçmesinin ardından da bu eğilimin güçlendiğini gösteriyor.

23 Haziran’da yapılacak referandum öncesinde yapılan son anketler, Brexit yanlıları ile karşıtları arasında denge oluştuğunu gösteriyor. YouGov şirketinin Times için yaptığı son ankete göre halkın yüzde 39’u AB’de kalma yanlısı iken, yüzde 39’u ise birlikten çıkmadan (Brexit) yana görüş bildirdi. Seçmenlerin yüzde 22’sinin kararsız olması da dikkat çekiyor.

Anketi yorumlayan Kent Üniversitesi’nden siyaset bilimci Matthew Goodwin, referandumun sonuçlarının başa baş olacağının altını çizdi.

AB KARŞITI SEÇMENİN YAŞ ORTALAMASI VE SANDIĞA GİTME ORANI YÜKSEK

Referanduma katılım oranının da sonuçta belirleyici olacağı biliniyor. Seçim uzmanı John Curtice’e göre, AB’den çıkma yanlısı olan seçmenlerin AB yanlılarına oranla daha yaşlı olduğunu söylerken, bu kesimin sandığa gitme oranının da daha yüksek olduğunu hatırlattı.

Başta üniversite öğrencileri olmak üzere AB yanlısı gençlerin ise sandığa gitme oranının düşük olması ve bazılarının eğitimleri nedeniyle başka kentlerde yaşamaları önemli bir etken olacak. Bu gençlerin birçoğunun seçmen listelerinde kaydının olmadığı tahmin ediliyor.

CAMERON’UN DÜŞEN POPÜLARİTESİ DE BREXIT LEHİNE OLABİLİR

AB’den bazı tavizler karşılığında ülkesinin birlikte kalmasından yana olan Başbakan David Cameron’un giderek düşen popülaritesinin de Brexit yanlılarının artmasında etkili olacağı tahmin ediliyor. Cameron’un babasının adının vergi cennetlerindeki paravan şirketlerin açığa çıktığı Panama Belgeleri’nde geçmesi nedeniyle popülaritesi giderek düşüyor.

Cameron’un son haftalardaki popülaritesi düşerek, en son yüzde 21 oranla dibe vurmuş durumda. Bunun da ‘AB’den çıkışa evet’ diyen kesimlerin elini güçlendirdiği tahmin ediliyor.

ANKETLERDEKİ DALGALANMA DİKKAT ÇEKİYOR

Brexit referandumu için bugüne kadar yapılan anketlerdeki seçmen davranışlarındaki dalgalanmalar da dikkat çekici boyuta. Aralık ayı başında AB’de kalınmasından yana olanların oranı yüzde 55’i bulurken, bu oran Ocak ayının ilk 15 günündeki anketlerde yüzde 50-yüzde 50 olarak dengelenmişti.

Şubat ayının ilk iki haftasındaki anketler de belli bir dengeye işaret ederken, ay sonuna doğru ise AB yanlılarının oranı yine yüzde 55’leri bulmuştu. Ancak bu denge durumu Mart ayı başında yine yakalanmış, Panama Belgeleri’nin açıklanmasından az önceki haftalarda da yine AB lehine değişmişti.

Panama Belgeleri’nin açıklanması ardından bu ay içinde yapılan anketlerde ise Brexit yanllılarının oranı yine yükselişe geçmiş ve günümüzde yine başa baş bir durum oluşmuş durumda.