Brexit yanlıları ilk kez bu denli arttı

Büyük Britanya’nın AB’den çıkışından (Brexit) yana olanların oranı her geçen gün artıyor.

Büyük Britanya’nın AB’den çıkışından (Brexit) yana olanların oranı her geçen gün artıyor. Son anketler, Brexit yanlılarının referandum kampanyanın başlangıcından bu yana ilk kez açık farkla önde olduğunu gösteriyor.

Britanya’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin sorgulanacağı 23 Haziran’daki referandum öncesindeki anketler Brexit yanlılarının giderek arttığına işaret ediyor.

YouGov tarafından Times dergisi için yaptığı ankete göre AB’de kalmak isteyenlerin oranı yüzde 39 olurken, birlikten ayrılma yanlılarının oranı 3 puanlık artışla yüzde 46’ya yükseldi. Kararsızların oranı ise yüzde 11 ile halen oldukça fazla iken, yüzde 4’ünün ise çekimser olduğu anlaşıldı.

Referandum kampanyasının başlamasından bu yana ilk kez Brexit yanlılarının AB yanlılarından 7 puan daha fazla olduğu görülürken, benzer bir sonuç da Guardian gazetesinin anketinde alınmıştı. Gazetenin ICM şirketine online ve telefon yöntemiyle yaptırdığı iki ankette de Brexit yanlılarının oranı yüzde 53, AB yanlılarının oranı ise yüzde 47 olarak belirlenmişti.

Referandum kampanyasında İşçi Partisi (Labour) ile muhafazakar Başbakan David Cameron AB lehinde kampanya yürütürken, Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson’un da aralarında olduğu birçok sağ siyasetçi Brexit’ten yana propaganda yürütüyor. Kampanyada mülteciler, DAİŞ katliamları, AB içi göç gibi konular propaganda malzemesi olarak kullanılıyor.