Cameron: Brexit yeni savaş tehlikelerini beraberinde getirebilir

6 hafta sonra AB üyeliğinin referandumda oylanacağı Britanya’da Başbakan David Cameron’un işi zorlaşıyor. AB’den çıkışın (Brexit) önünü almaya çalışan Cameron, Brexit’in yeni savaşların önünü açabileceğini savundu.

6 hafta sonra Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin referandumda oylanacağı Britanya’da Başbakan David Cameron’un işi zorlaşıyor. AB’den çıkışın (Brexit) önünü almaya çalışan Cameron, Brexit’in yeni savaşların önünü açabileceğini savundu.

Referandum kampanyasının başlangıcı vesilesiyle konuşan Başbakan Cameron, Rusya ile Batı arasında yaşanan gerginlik ve DAİŞ terörü nedeniyle AB üyeliğinin önemli olduğunu söyledi. AB’nin Büyük Britanya’nın güvenliği için ‘vazgeçilemez’ olduğunu söyleyen Cameron, üyelikten çıkmanın ülkeyi tehlikelere karşı yalnız bırakacağının altını çizdi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında ve 1951-1956 yılları arasında başbakanlık yapan muhafazakar lider Winston Churchill’in de bugün AB’den yana olacağını savunan Cameron, ülkesinin Nazilere karşı yıllarca tek başına mücadele etmek zorunda kaldığını hatırlattı. Yalnızcılık politikasının (izolasyonizm) ülkesine ‘hiçbir zaman fayda getirmediğinin’ altını çizen Cameron, AB’nin savaştan çıkan ülkelerin birbirlerine karşı düşmanlıklarını unutarak barışmasının öncüsü olduğunu belirtti.

Cameron, Brexit Referandumu’na ilişkin ayrıca “Bu bizim Dünya’daki yerimize ilişkin bir karardır” diyerek, ülkenin güvenliğinin ve Britanya’nın hem Avrupa’da hem de Dünya çapında karar gücü olabilmesinin oylanacağını savunarak, AB’de kalınması yönünde oy verilmesini istedi.

David Cameron, ülkede yükselen AB karşıtlığına karşı geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerde referandum yapılması sözü vermişti. 23 Haziran’da yapılacak referanduma ilişkin anketler ‘evet’ ve ‘hayır’ diyeceklerin oranının başa baş olduğunu gösteriyor.