Çin’in talebin üstündeki çelik üretimi rakiplerini bitiriyor

Son yıllarda çelik üretimini ciddi oranda arttıran Çin, Avrupa ve ABD’deki üreticilerin büyük oranda zarar etmesine yol açtı.

Çin’in talebin çok üzerindeki üretimini düşürmemesi halinde yüz binlerce çalışanın işini kaybetmesinden endişe edilirken, üretimin yüksek tutulmasıyla diğer ülkelerdeki şirketlerin zora sokulduğu gözleniyor.

World Steel Association adlı üreticiler birliğinin verilerine göre, Nisan ayında üretilen 135 milyon ton ham çeliğin yarısından fazlası Çin’e aitti. Çin, dünya çelik piyasasındaki payını ise son 10 yılda yüzde 30’dan yüzde 50’ye kadar çıkarmayı başarırken, üretim maliyetinin altında yapılan çelik satışlarının bunda etkisi olduğu savunuluyor.

Ancak çelik üretimindeki bu artışın Çin‘in rekabet gücünü arttırmak amacı taşıdığı ve gerçekte Çinli şirketlerin birçoğunun devlet tarafından verilen kredilerle ayakta kalabildiği sanılıyor. Financial Times’da yer alan iddiada, uluslararası borsalarda adı geçen 34 Çinli çelik üreticisinden sadece 14’ü zarar etmiyor. Bu şirketlerin zarar etmelerine rağmen devlet bankalarından aldıkları kredilerle çalışan maaşlarını ödediği iddia ediliyor.

Çin hükümeti, milyonlarca kişinin çalıştığı çelik fabrikalarında talebin çok üzerindeki üretimi 2020 yılına kadar aşamalı olarak azaltacağını duyurmuştu. Bu durumda en az 500 bin kişinin işini kaybetmesi söz konusu olacak.

Bu denli büyük bir kitlenin işsiz kalmasının yol açacağı toplumsal sorunlardan çekinen hükümetin üretimi azaltmaya dair süreci ağırdan aldığı da görülüyor.

ÜRETİM DÜŞMEDİKÇE DİĞER ÜLKELER KAYBETMEYE DEVAM EDECEK

Çin’in çelik üretimini arttırması ve dünya piyasalarına daha ucuz ürünler sunması Almanya, İngiltere, ABD ve Japonya gibi diğer ülkelerdeki üreticileri zor durumda bıraktı.

Almanya’nın önde gelen çelik üreticisi ThyssenKrupp’ta son yıllarda birçok çalışanın sadece devlet yardımıyla işte kalması sağlanıyor. Çalışanların bir kısmı İş ve İşçi Bulma Kurumu’ndan aldıkları ek gelir sayesinde düşük mesailerden kaynaklı kayıplarını kapatabiliyor.

Şirketin daha önce Brezilya ve ABD’de satın aldığı bazı fabrikaların yıllardır zarar ettiği ve bunda Çinli şirketlerle rekabet edilememesinin payının olduğu biliniyordu.

İngiltere’nin en büyük çelik üreticisi Tata Steel’in ise 15 bin kadar çalışanın işine son vermesi gündemde.