Demokratlar Trump’ın Yüksek Mahkeme adayını bloke edecek sayıya ulaştı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin başına getirmeyi istediği Neil Gorsuch’un adaylığının bloke etmek isteyen Demokratlar, yeterli sayıya ulaştı.

Donald Trump, Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin son başkanı Antonin Scalia’nın geçtiğimiz yıl ölmesi ardından 9 kişilik mahkeme heyetinin başına Neil Gorsuch’un getirilmesini istiyordu.

Ancak Gorsuch’un başkanlığının onaylanabilmesi için ABD Senatosu’ndaki 100 üyeden en az 60’ının oyu gerekiyor. Buna karşılık ise şimdiye kadar 40 Demokrat senatörden ‘hayır’ oyu verileceği duyurulmuştu.

Son olarak dün akşam Delaware senatörü Chris Coons’un da Neil Gorsuch’un adaylığını bloke edeceğini ilan etmesi ardından bu sayı 41’e yükseldi.

Birçok siyasi konuda karar alacak olması nedeniyle Yüksek Mahkeme’nin rolüne önem atfediliyor.

Cuma günü yapılacak oylamada Demokratlar tarafından adayları bloke edilecek Cumhuriyetçiler’in ise ‘nuclear option’ olarak adlandırılan prosedürü devreye koyacakları bildiriliyor. Buna göre, Senato’daki beşte üç çoğunluk yerine 100 üyeden 51’inin onayı halinde söz konusu karar onanmış oluyor. Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da halen 52 üyesi bulunuyor.