Dera’da neler oluyor?

Suriye’nin Ürdün ve İsrail işgali altındaki Golan platosu ile sınırı olan Dera bölgesi yoğun bombardıman altında. Yüzbinlerce kişi göç etti. Rejim güçleri Ürdün sınırına ulaştı.

Dera’ya yönelik operasyon 19 Haziran’dan itibaren yoğunlaştırıldı. Suriye güçleri, Rusya’nın hava desteği ile operasyonları yürütüyor. Suriye rejimi, 2012 yılından bu yana ilk kez Şam ve bölgesini denetime aldıktan sonra, şimdi de Dera ve Kuneytra bölgelerini hedefine aldı.

Dera, Suriye’deki 2011’de başlayan ayaklanmanın beşiği olarak değerlendiriliyor. Bölgede özellikle Türkiye destekli silahlı gruplar ve çete yapılanmaları var. Suriye rejimi ve Rusya da aynı gruplarla müzakerelerde bulunurken, kısa bir süre önce ABD de sözkonusu gruplardan desteğini çekmişti. Washington yönetimi, Suriye’nin olası bir operasyonuna müdahale etmeyecekleri mesajını göndermişti.

BİR GÜNE 2.350 BOMBARDIMAN

Perşembe günü Dera benzeri görülmemiş bir bombardıman yapıldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Suriye ve Rus güçleri bir gün içinde 2.350 hava saldırısı ve topçu saldırısı gerçekleştirdi.

YÜZLERCE KİŞİ ÖLDÜ

19 Haziran’dan bu yana 150 ile 200 arasında sivilin öldüğü bildiriliyor. Bunlar arasında 60 kadın ve çocuğun da olduğu bilgisi veriliyor.

325 BİNE YAKIN KİŞİ YERLERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Dera bölgesinde 325 bine yakın kişinin evlerinden kaçtığını açıkladı. Yüksek Komiser Filippo Grandi, yaptığı yazılı açıklamada 750 bin kişinin hayatının tehlikede olduğunu belirtti. Yerlerinden olanların çoğunluklar Ürdün sınırı yakınlarına sığındığını belirten Komiser Grandi, çoğunun zor ve güvenliksiz koşullarda yaşadığını kaydetti. Grandi, “60 bin kişi Ürdün ile olan sınırdaki geçiş noktasında kamp kurdu” dedi.

MÜZAKERELER

Suriye’nin güneyindeki silahlı gruplar ile Ruslar arasında bu Cuma günü yeni bir görüşme turunun başlaması gerekiyor. Daha önceki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması ardından, Perşembe günü yoğun bir bombardıman yapılmıştı. Rejim ve Rusya’nın bu saldırısı, silahlı grupları Moskova’nın dayattığı şartları kabul etmeye zorlamak için olduğu yönünde yorumlar yapılmıştı. Rusya, rejim adına silahlı gruplarda silahsızlanmalarını istiyor. Silahlı gruplar da görüşmeye hazır olduklarını bildirirken, bunun karşılığında ateşkes istiyor. Silahlı gruplar, gerçek güvenceler ve BM çatısı altında yeni müzakereler talep etti.

SINIR ŞERİDİ REJİMİN KONTROLÜNE GEÇTİ

Suriye rejim, Cuma sabahı da bölgeye hava saldırılarında bulundu ve varil bombaları bıraktı. Ancak bir önceki güne göre yoğunluğun daha az olduğu bildirildi.

Dera’daki silahlı gruplarla yapılan anlaşmalar sonucunda 30’u aşkın yerleşim yeri, rejimin kontrolüne geçti. Operasyon sonucunda Dera’nın üçte ikisi rejimin kontrolünde bulunuyor. Daha önce sadece yüzde 30’u rejimin elindeydi.

Rejim ayrıca üç yılı aşkın bir süre sonra ilk kez Dera bögesinin Ürdün ile olan sınırına da ulaştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, silahlı grupların 275 kilometrekarelik sınır şeridini rejim güçlerine bırakmak zorunda kaldığını söyledi.