Ebadi: Felluce’yi kurtardık, sıra Musul’da

Irak ordusunun haftalardır süren operasyon sonucu DAİŞ’in elindeki Felluce kentini özgürleştirdiği duyuruldu.

Başbakan Ebadi’ye göre, kentin sadece çok küçük bir kısmında çetelerle çatışmalar yaşanıyor.

Başbakan Haydar El Ebadi, 4 hafta önce başlatılan Felluce’yi Kurtarma Operasyonu’nun başarılı olduğunu ve kentin özgürleştirildiğini duyurdu. “Irak’ta DAİŞ’e yer yok” Ebadi, bir sonraki hedeflerinin Musul olduğunun altını çizdi.

Başbakanın Felluce’nin özgürleştirildiğine dair bilgisi ABD Savunma Bakanlığı’nca da doğrulandı. Bakanlık, kent merkezinin tümüyle alındığını ve sadece bazı dış mahallelerdeki çetelerin çıkarılması için çatışmaların devam ettiğini duyurdu.

Irak ordusundan üst düzey bir komutana dayandırılan bilgilere göre de, Felluce’nin yüzde 90’ı ordu birliklerinin kontrolüne geçti.

Felluce Ocak 2014’de DAİŞ çetelerince işgal edilmiş ve çeteler bu kent üzerinden Irak’ın diğer kentlerindeki işgallerini başlatmıştı.

Öte yandan, ordunun 4 hafta önce başlattığı operasyona katılan Şii milislerin ise bazı yerlerde katliamlar yaptığı iddia ediliyor. Human Rights Watch (HRW) tarafından verilen bilgilere göre, gözaltına alınan bazı kişilere işkence yapılırken, Sünni bir aşirete mensup 17 kişi öldürüldü.