El Nino birçok felakete yol açıyor

İklim uzmanı Eric Guilyardi, kuraklık, havaların ısınması Kanada’nın Alberta bölgesindeki orman yangınlarının hepsinin El Nino ile bağlantısı olduğunu söyledi.

İklim uzmanı Eric Guilyardi, kuraklık, havanların ısınması Kanada’nın Alberta bölgesindeki orman yangınlarının hepsinin El Nino ile bağlantısı olduğunu söyledi.

Fransız Le Monde gazetesine konuşan İngiltere’deki Reading üniversitesi görevlilerinden ve iklim uzmanı Eric Guilyardi, El Nino’nun bu yıl aktif olduğunu ve orman yangınlarının, kuraklığın, havaların ısınmasının kaynağı olduğunu belirtti.

El Nino’nun okyanus-atmosfer sistemindeki bir anormallik olduğunu vurgulayan Guilyardi, “Bu anormallik 3 ile 7 yıl arasında yaşanıyor. Normal zamanlarda rüzgar Ekvator ve Peru kıyılarındaki sıcak suyu Endonezya’ya ve burada toplanıyor. Bazı yıllar sıcaklık batıda toplanıyor ve rüzgarları tersine çeviriyor. Bu da beraberinde suyun ısınmasını getiriyor. Bu da El Nino. Yer kürenin dörtte birini kaplayan Pasifik Okyanusunun ısınması, dünya iklimini tamamen etkiliyor” dedi.

El Nino’nun diğer bir etkisinin de Kuzey Amerika’nın doğusunda kış aylarının daha da soğuduğunu söyleyen Guilyardi, şunları söyledi: “El Nino geline diğer su havzalarında da etki yaratıyor. Afrika, Endonezya’nın doğusunda kuraklık, ABD’nin değişik bölgelerinde de havalar soğuyor. Kuzeyde, örneğin Alberta’da olduğu gibi, daha az yağmur yağması gibi sonuçları çıkarıyor. El Nino’nun diğer bir sonucu da ABD’nin batısında kışlar daha sert oluyor.”

El Nino’nun 2015 yılı sonbaharından bu yana daha yoğunlaştığını vurgulayan Guilyardi, “İlkbahardan ilkbahara sürüyor ve en fazla da kışın yoğunlaşıyor. 2015-2016 yılı son 50 yıllın en şiddetli şekilde etkisini gösteriyor. Son zamanlarda yapılan araştırmalarda ise batıda Mart ayında bir rüzgar başladığı zaman, ilkbahar ve yaz aylarında sürüyor” dedi.

Yaklaşık 15 yıllık araştırma boyunca her yıl El Nino’nun farklı bir şekilde ortaya çıktığını da söyleyen Guilyardi, 3 ile 7 yıl arasındaki bir zaman aralığından bahsedildiği için de uzun vadeli tedbirler için araştırmaların yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.

“Bırakalım” biçimindeki bir yaklaşım ile yapılan araştırmalar sonucunda da dünyanın 5 dereceye yakın daha ısınacağı, bunun da El Nino’nun iki katı daha fazla yaşanması anlamına geldiğini de Guilyardi sözlerine ekledi.