Euro 2016 eylemler ve güvenlik önlemleri altında başlıyor

Avrupa Futbol Şampiyonası (Euro 2016) bugün Fransa’da olağanüstü güvenlik önlemleri altında başlıyor.

Maçların yapılacağı 10 kentin yanı sıra açık alanlardaki izleyiciler için güvenlik önlemleri arttırılırken, halen devam eden grevler de şampiyonayı olumsuz etkileyecek.

Fransa’nın ev sahipliği yaptığı şampiyonanın resmi açılışı bu akşam oynanacak Fransa-Romanya maçıyla başlayacakken, dün akşam Eyfel Kulesi’nin de olduğu Champs-de-Mars’da kutlamalar başladı.

Demiryolu şirketi SNCF çalışanlarının yanı sıra Çalışma Yasası’na karşı eylemlerin de devam edeceği şampiyona boyunca ulaşımda aksaklıklar öngörülürken, güvenlik önlemleri üst düzeyde. Cumhurbaşkanı François Hollande, grevlere rağmen ‘gerekli önlemlerin’ alındığını duyururken, kent merkezlerinden maçların yapılacağı stadyumların olduğu komünlere tren seferlerinin sayısı arttırıldı.

10 ayrı stadyumda oynanacak toplam 51 maçın güvenliğini on binlerce güvenlik görevlisi sağlayacak. Ayrıca birçok büyük kentteki açık alanların (fans zone) korunması için 77 bini polis ve jandarma olmak üzere 90 bini aşkın güvenlik görevlisi görevlendirildi.

Daha önce Paris’teki DAİŞ katliamı nedeniyle ilan edilen ‘Acil Durum’ uygulaması da şampiyona boyunca devam edecek. Bu kapsamda sınırlardaki güvenlik önlemleri de arttırıldı.

Euro 2016 nedeniyle yurt dışından çok sayıda taraftar da beklenirken, şampiyonaya katılan ülkeler vatandaşlarına dikkatli olmaları çağrısında bulundu.