Eurogroup ve Komisyon’dan bütçe açıklarına karşı sert uyarı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin bütçe açıklarının belirlenen hedeflerin üstünde çıkmasına karşı Euro Group ve Komisyon’dan uyarı geldi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin bütçe açıklarının belirlenen hedeflerin üstünde çıkmasına karşı Euro Group ve Komisyon’dan uyarı geldi.

Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Eurogroup) Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, başta Fransa olmak üzere birçok Euro üyesi ülkenin bütçe açıklarının milli gelirin yüzde 3’ünün üzerinde olmasını ve buna karşı yaptırımların gecikmesini eleştirdi. Dijsselbloem, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Fransa’ya karşı daha kararlı bir tutum almasını istedi.

Eurogroup Başkanı’nın açıklamasına cevap veren AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu komiseri Pierre Moscovici, Fransa’nın bütçe açığını yüzde 3’e çekmesi için 2017’ye kadar süre tanındığını hatırlattı. Aynı zamanda 2012-2014 yılları arasında Fransa Maliye Bakanı olarak görev yapan Moscovici, Fransa’nın ‘bütçe açığını düşürmekten başka alternatifinin olmadığını’ söyledi.

Moscovici, bütçe açığının dengelenmesine yönelik hedeflerin ‘ciddi’ olması gerektiğinin de altını çizdi.

Fransa Sayıştay rakamlarına göre 2015 bütçe açığı milli gelirin yüzde 3,5’ine gerilemişti. Hükümet, bütçe açığını bu yıl yüzde 3,3, önümüzdeki yıl ise yüzde 2,7 seviyesine çekmeyi hedefliyor.

Fransa’nın yanı sıra Euro krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İspanya ve Portekiz’in bütçe hedefleri de tutturulamamıştı. İspanya’nın geçen yıl itibariyle milli gelirin yüzde 5,1’ine denk gelen bütçe açığının bu yılın sonuna kadar yüzde 3,9 olacağı hesaplanıyor. Portekiz’de ise bütçe açığının milli gelirin yüzde 4,4’ü düzeyinde olması bekleniyor.

Her iki ülkeye yönelik AB Komisyonu tarafından alınacak yaptırım kararları 26 Haziran’da İspanya’da yapılacak erken genel seçimler nedeniyle Temmuz ayına ertelenmişti.

AB, üye ülkelerin bütçe açıklarının milli gelirlerin yüzde 3’ünü geçmemesini şart koşuyor.