FARC ve hükümet arasında ateşkes anlaşması

Kolombiya’da 50 yıldır süren iç savaşın son bulması için çabalar nihayet sonuç veriyor. FARC ile hükümet arasındaki müzakerelerde kalıcı ateşkes için uzlaşıldığı duyurulurken, anlaşma bugün imzalanacak.

Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri (FARC) tarafından Twitter’den yapılan açıklamada, savaşı ‘artık savaşın son günü’ olduğu bilgisi paylaşılırken, silahların tümüyle susturulmasında uzlaşıldığı bilgisi verildi. Açıklamada, ordu birlikleriyle savaşın son erdirilmesine yönelik ‘FARC’ın görevini yerine getirdiği’ de belirtildi.

Varılan uzlaşmaya göre, FARC gerillaları silahlarını bırakacak ve güvenlikleri için gerekli önlemler alınacak.

Heyetlerin Küba’nın başkenti Havana’da vardığı uzlaşma kapsamındaki ateşkes anlaşmasının bugün Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC komutanı Rodrigo Londono tarafından imzalanması planlanıyor. Havana’daki imza törenine Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Küba ve Norveçli yetkililer katılacak.

2012 yılından bu yana devam eden müzakereler ile 1964’ten bu yana 220 bin kişinin yaşamını yitirmesine ve 6,5 milyon kişinin yerlerinden edilmesine yol açan iç savaşın bitirilmesi hedefleniyor.