Federal Kriminal Dairesi yüzde 30 oranında büyütülecek

Almanya’da kriminal suçlarla mücadele görevi gören Federal Kriminal Dairesi‘nin (BKA) görev kapsamının genişlediği gerekçesiyle büyütülmesi gündemde.

Almanya’da kriminal suçlarla mücadele görevi gören Federal Kriminal Dairesi‘nin (BKA) görev kapsamının genişlediği gerekçesiyle büyütülmesi gündemde. İçişleri Bakanlığı, 5 bin 500 çalışanı olan kurumun kapasitesini yüzde 30 oranında büyütmek istiyor.

Haftalık Spiegel dergisinin iddiasına göre Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, BKA’nın bünyesine yeni görevlilerin alımına ilişkin Maliye Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Haberde, BKA’ya ek bin 500 kadar yeni çalışan alınması planlanıyor.

Kriminal suçlarla mücadele görevi olan kurumun kapasitesinin büyütülmesine gerekçe olarak ise terörizm ve radikal örgütlerle mücadelenin de BKA’ya verilmiş olması. BKA’nın ayrıca organize hırsızlık suçlarında 16 eyaletteki Eyalet Kriminal Daireleri (LKA) için ‘bilgi merkezi’ olarak işlev görmesi de gerekçe olarak gösteriliyor.

İçişleri Bakanlığı bugüne kadar BKA’nın büyütülmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapsa da kesin bir rakam vermiyordu. Bakanlığın Spiegel’e yaptığı açıklamaya göre, Maliye Bakanlığı’yla ‘olumlu görüşmeler’ sürüyor.

BKA Başkanı Holger Münch tarafından geçtiğimiz yıl yapılan bir açıklamada, ülkedeki ‘İslamcı tehlikesi’ nedeniyle kurumun ‘kapasitesinin sınırlarını zorladığı’ bilgisi paylaşılmıştı.

Mart ayında yapılan bir açıklamada da, Almanya’da radikal İslamcı olarak bilinen ve ‘saldırı düzenleme riski’ olan çetelerin sayısının 450 kadar olduğu bildirilmişti. Almanya’dan Suriye ve Irak’ta DAİŞ veya diğer çeteci örgütlere katılanların sayısının 800 kadar olduğu belirtilen açıklamada, bu kişilerin üçte birinin Almanya’ya geri döndüğü kaydedilmişti.