Finlandiya’da çalışan haklarında geriye gidişe onay çıktı

Finlandiya’da merkez-sağ hükümet, işverenler ve çalışan sendikaları arasındaki müzakerelerde Çalışma Yasası’nda reform yapılmasında uzlaşıldı.

Finlandiya’da merkez-sağ hükümet, işverenler ve çalışan sendikaları arasındaki müzakerelerde Çalışma Yasası’nda reform yapılmasında uzlaşıldı. Ülkede çalışanların haklarında on yıllar sonra ilk kez ciddi oranda bir geriye gidiş yaşanacak.

Başbakan Juha Sipilä’nın kişisel blogunda yaptığı açıklamada, sendikalar ve işverenlerle yapılan görüşmelerde ‘tarih yazıldığı’ iddia edildi. Çalışan haklarında kısıtlamalar öngören reforma sendikaların onay vermesine gerekçe olarak ise ‘Almanya ve İsveç ile rekabet edebilme’ gösteriliyor.

Müzakereler sonucu, Finlandiya’da çalışma sürelerinin uzatılması, bir yıllığına maaş artışlarının dondurulması, çalışanların emeklilik primlerinin yükseltilmesi gibi konularda uzlaşıldı. Ayrıca işverenlerin emeklilik primleri düşürülecek.

Hükümetin çalışan ve işveren sendikalarıyla Çalışma Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin görüşmelerde Mart ayında kısmi uzlaşma sağlanmıştı. Ancak bu uzlaşmanın detaylarının belirlenmesi için 3 Haziran’a (düne) kadar süre tanınmıştı.

Çalışan haklarında İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez bu denli bir geriye gidiş yaşanacak olan Finlandiya’da hükümet, vergi indirimleriyle çalışanların yükünü hafifletmeyi vaat ediyor.