Fransa’da demiryolu çalışanlarının direnişi sonuç veriyor

Fransa’da demiryolları şirketi SNCF’de çalışan on binlerce çalışanın haklarının korunmasına yönelik eylemler sonuç veriyor.

Fransa’da demiryolları şirketi SNCF’de çalışan on binlerce çalışanın haklarının korunmasına yönelik eylemler sonuç veriyor. SNCF, grevlerin uzun sürmesi ve yaklaşan Euro2016 şampiyonasının da etkisiyle sendikaların bazı taleplerini kabul ederken, sunulan öneriye sendikaların cevabı bekleniyor.  

Toplamda 150 bin civarında kişinin istihdam edildiği demiryolu şirketi SNCF ile CGT-Cheminots, CFDT ve Sud-RAIL sendikaları arasındaki müzakereler Mart ayından bu yana devam ediyordu. Şirket çalışma sürelerinin uzatılması, son izin günü ile işe başlama arasındaki 35 saatlik dinlenme süresinin kısaltılması, çalışanlara ve ailelerine tanınan bazı avantajların geri çekilmesi gibi taleplerden vazgeçmek zorunda kaldı.

SNCF yönetiminin sendikalarla 19 saat süren dünkü müzakereler ardından sunduğu tasarıyla CFDT sendikasından olumlu cevap verilirken, en büyük sendika olan CGT’nin tavrı henüz netleşmedi. CGT sendikasından yapılan açıklamada, geçtiğimiz haftadan bu yana devam eden grevlerin sonlandırılması için hakların alınması şartı yinelendi.

Açıklamada, eski komünist lider Maurice Thorez’in 1936’da söylediği bir cümleden alıntı yapılarak, “eğer hak alınmışsa grevi sürdürmenin gereği yoktur” denilirken, demiryolları çalışanlarının haklarını aldıktan sonra da Çalışma Yasası’na karşı eylemlere dahil olacakları vurgulandı.  

Müzakerelerde yer alan ve çalışanların yüzde 17’sinden fazlasını temsil eden Sud-RAIL sendikası ise varılan anlaşmayı henüz kabul etmedi. Sud-RAIL’in grevi sonlandırma yönünde henüz bir kararı bulunmuyor.

Şirketin sendikalar karşısında geri çekilmesinde grevlerin oldukça uzun sürmesi ve bunun getirdiği maddi zarar etkili oldu. Yine SNCF şirketinin sponsorlarından olduğu ve 10 Haziran’da başlayacak Euro 2016 futbol şampiyonasına grevlerle girilmek istenmemesinin de anlaşmaya varılmasında etkili olduğu bildiriliyor.