Fransa’da petrolden sonra nükleerde de grev

Fransa’da petrol rafinerilerinde günlerdir devam eden grevler ciddi yakıt sıkıntısına yol açarken, ülkenin birinci elektrik kaynağı olan nükleer santrallerde de grev başladı.

19 nükleer santralde çalışan binlerce kişiyi temsil eden sendikaların yaptığı toplantıda, tartışmalı Çalışma Yasası’na karşı bugün greve gidilmesi kararı alındı. CGT sendika konfederasyonunun öncülüğünde alınan kararla dün akşam başlayan grev nedeniyle santrallerdeki üretimde ciddi aksamalar yaşanacak.

Kamuya ait elektrik dağıtım şirketi EDF’den yapılan açıklamada, grevler nedeniyle üretimin aksayacağı ancak elektrik dağıtımında herhangi bir kesinti olmayacağı savunuldu.

19 nükleer santralde toplam 58 reaktöre sahip olan Fransa’da daha önce de üretimde azaltmalar olmuş, ancak bu elektrik kesintilerine yol açmamıştı.

Fransa’da Şubat ayından bu yana tartışılan Çalışma Yasası’nda değişiklik öngören tasarıya karşı ülke çapında büyük grevler ve protesto eylemleri düzenlendi. Sosyalist Parti (PS) hükümeti ise milyonların taleplerine karşı durarak, tasarıyı Meclis’te oylamadan kabul etmişti.

Bugüne kadarki protesto eylemlerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle bin 300’ü aşkın kişi gözaltına alınırken, yüzlerce gösterici ve polis yaralandı.