Fransa’da sendika-hükümet görüşmesinden sonuç çıkmadı

Fransa’da aylardır protestolara sahne olan Çalışma Yasası’na ilişkin bugün CGT sendikası ile hükümet arasında beklenen görüşme yapıldı. Görüşmenin ‘yapıcı’ geçtiği, ancak görüş farklılıklarının devam ettiği belirtiliyor.

Ülkenin en büyük sendikası CGT’nin Genel Sekreteri Philippe Martinez ile Çalışma Bakanı Myriam el Khomri arasında bu sabah yapılan görüşme günlerdir bekleniyordu.

İkili yapılan görüşmenin detaylarına ilişkin çok az bilgi verilirken, Philippe Martinez, ‘yapıcı bir görüş alış-verişinde’ bulunduklarını söyledi. Hükümet ile aralarındaki önemli konulardaki anlaşmazlıkların devam ettiğini vurgulayan Martinez, 23 ve 28 Haziran’daki eylem günlerinin de iptal edilmeyeceğinin altını çizdi.

Bakan Myriam El Khomri de, CGT Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmeden konsensüs çıkmadığını duyurdu. Çalışma Yasası’nın ‘zenginleştirmeden’ yana olduğunu söyleyen El Khomri, ancak yasanın ‘özünü değiştirmeyeceğini’ vurguladı.

Bakan, CGT tarafından getirilen önerileri inceleyeceğini de kaydetti.

Mart ayından bu yana 9’u ulusal çapta olmak üzere neredeyse her hafta protestolara sahne olan yasanın geri çekilmesini kabul etmeyen Sosyalist Parti (PS) hükümeti, mecliste çoğunluğun yakalanamayacağı korkusuyla oylama yaptırmamıştı. Hükümet, anayasanın 49.3 nolu maddesini kullanarak yasayı yürürlüğe koyarken, halkın üçte ikisi yasanın geri çekilmesini istiyor.