Fransa’dan isyandaki Guyana’nın mali taleplerine ret

Fransa’nın denizaşırı bölgelerinden Guyana’da haftalardır devam eden toplumsal isyan devam ederken, Hükümet, bölgeden gelen mali talepleri reddetti.

Güney Amerika’da bulunan Fransız Guyanası’na Paris tarafından yeterince yatırım yapılmaması ve yüksek işsizlik oranlarına karşı başlayan olaylar dün genel grevle devam etmişti.

Guyana’nın taleplerini Paris’e ileten Pou Lagwiyanne dékolé adlı kollektif tarafından sunulan bazı öneriler reddedildi. Kollektif, mali fonların arttırılmasının yanı sıra Guyana’ya aktarılan bütçenin yerelden daha iyi kontrol edilebilmesini istiyor.

2,5 MİLYAR YERİNE SADECE 1 MİLYAR EURO AKTARILACAK

Dün İçişleri ve Denizaşırı Bölgeler bakanlarının da aralarında olduğu 10 kabine üyesiyle bir araya gelen Başbakan Bernard Cazeneuve, Guyana’ya 2,5 milyar euro ek yatırım talebini kabul etmedi. Toplantı sonrasında konuşan Cazeneuve, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yaklaştığını ve böyle bir miktarın gelecekteki hükümete devredilmesi nedeniyle ‘gerçekçi olmadığını’ savundu.

Başbakan, hafta sonunda hükümet tarafından önerilen önlemler kapsamında Guyana’ya 1 milyar 85 milyon euroluk fon aktarılacağını hatırlattı. Ancak bu öneriler Pou Lagwiyanne dékolé adlı kollektif tarafından reddedilmişti.

CAYENNE’DE KEPENKLER KAPATILDI

Toplumsal isyanın had safhaya ulaştığı Guyana’nın başkenti Cayenne’de geçtiğimiz hafta yapılan eylemlerden sonra dün oldukça sakin bir gün geçtiği bildirildi. Kentte ‘500 frères contre la délinquance (Suçlara karşı 500 kardeş)’ adlı bir grubun eylemleri dikkat çekerken, mağaza ve dükkanların kepenk kapattığı görüldü.

Brezilya ile Surinam arasında bulunan 83 bin kilometrekarelik Fransız Guyanası’nda 250 bini aşkın kişi yaşıyor. Fransa’da işsizlik oranı yüzde 10 civarında iken, deniz aşırı bölgelerinden olan Guyana’da bu oran yüzde 22’yi aşıyor.