Fransa gazetecilere yönelik polis şiddetini ‘dikkate alacak’

Fransa’da üç aya yakın bir süredir devam hükümet karşıtı protestolar devam ederken, eylemleri takip eden gazetecilere yönelik polis şiddetine karşı tepkiler dorukta.

Dün gazeteci sendikalarıyla görüşen İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, şikâyetleri dikkate alacaklarını duyurdu.

Son aylardaki protestolarda eylemcilere yönelik polis şiddeti artarken, gazetecilerin hakaret ve şiddete maruz kaldığına dair görüntüler medyaya yansımıştı. Polis şiddetine karşı hükümetin sessizliğine tepki gösteren sendikalar dün İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile bir araya geldi.

Polisin gösterilerde gazetecileri hedef almasının ele alındığı görüşmeye Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) ile FIJ’e bağlı Fransız gazeteci sendikaları SNJ ve SNJ-CGT temsilcileri katıldı.

Görüşmeye ilişkin edinilen bilgilere göre, sendikalar, ‘polisin gazetecilerin bilinçli olarak hedef alındığına’ dair iddiaları gündeme getirdi.

İçişleri Bakanı’nın ise bu iddiaları reddettiği ve saldırıya uğrayan gazetecilerin şikâyette bulunmasını istediği kaydedildi. Bakanın ayrıca polislerin ‘kimin gazeteci kimin militan olduğunu tespitte zorlandığını’ iddia ettiği de belirtildi.

Çalışma Yasası’nda reform öngören değişikliklere karşı Fransa’da son 3 ayda neredeyse her gün protestolar düzenleniyor. Sosyal medya aracılığıyla paylaşılan bazı görüntülerde polislerin gazetecilere şiddet uyguladığı, bazı gazetecilere hakaret ettiği ve bazılarının ise çektikleri görüntüleri silmeye zorladığı ortaya çıkmıştı.

Gazetecilerin yanı sıra göstericilere yönelik polis şiddetinin ise sadece çok küçük bir kısmının yetkili kurumlarca dikkate alındığı bildiriliyor. Her hafta yaşanan onlarca vakaya rağmen şiddet uygulayan polisler hakkında açılan soruşturma sayısının 48’de kalması da dikkat çekiyor.