Fransa’nın silah ihracatı iki kat arttı

Fransa’nın çoğu anti-demokratik ülkelere olmak üzere yaptığı silah ve askeri malzeme satışlarında rekor düzeye ulaşıldı. 2015 yılındaki ihracatlar 2014’e oranla iki kat arttı.

Fransa Savunma Bakanlığı tarafından parlamentoda açıklanan rapora göre, 2015 yılında yapılan silah ve askeri malzeme ihracatı 16,9 milyar euroya ulaştı. 8,2 milyarlık sipariş alınan 2014 yılına oranla artış yüzde 100’ün üzerinde olurken, 2013’e oranla ise yüzde 125 civarında gerçekleşti.

Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, silah ve askeri malzeme satışlarının ‘ülkenin bağımsızlığıyla yarıştığını’ savunurken, sadece Fransız ordusundan alınan siparişlerin silah sanayisi için yeterli olmadığını söyledi.

Le Drian’ın sunduğu raporda, silah sanayisinin ayakta tutulabilmesi ve ordunun modern ekipman ihtiyacını karşılayabilmesi için ihracatın önemli olduğu belirtildi. Buna göre, Fransız silah sanayisinde istihdam edilenlerin sayısı 165 bini bulurken, bunun tüm sanayi istihdamının yüzde 4’üne denk geldiği bilgisi paylaşıldı.

Satışlardaki bu artışın Mısır ve Katar’a satılan 48 adet Rafale savaş uçağı sayesinde sağlandığı belirtilen raporda, her biri en az 500 milyon euroyu bulan ‘büyük satışlarda’ yüzde 184 artış sağlandığı kaydedildi. Buna göre, bu satışların toplamdaki payı 12,9 milyar euroya ulaştı.

2015 yılında alınan siparişlerin yüzde 60’ı havacılık sektöründe idi.

Fransa’da 2012 yılından bu yana iktidarda olan Sosyalist Parti’li (PS) cumhurbaşkanı François Hollande bizzat Mısır, Katar ve diğer Körfez ülkelerine seyahatlar düzenleyerek, bazı silah ve askeri malzeme satış anlaşmalarını imzalamıştı.