Fransa ve Almanya’da yağışların bilançosu ağır

Avrupa’nın birçok ülkesindeki yağışlar etkili olmaya devam ederken, Fransa’da son iki gündür başkent Paris’in sular altında kalıp kalmayacağı merakla bekleniyor.

Avrupa’nın birçok ülkesindeki yağışlar etkili olmaya devam ederken, Fransa’da son iki gündür başkent Paris’in sular altında kalıp kalmayacağı merakla bekleniyor. Seine nehri son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, nehir çevresindeki önlemlerle kentin zarar görmesi engellenmeye çalışılıyor.

Fransa ve Almanya’da etkili olan yağışlar nedeniyle geçtiğimiz hafta sonundan bu yana onun üzerinde kişi yaşamını yitirmişti. Yağışlar Almanya’nın güneyindeki Baden-Württemberg’de 4, Bavyera’da ise 7 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Fransa’da ise en az 2 kişinin yaşamını yitirdiği biliniyor.

İki ülkede milyarlarca euroluk zarara yol açan yağışlar Fransa’nın başkenti Paris’in ortasından geçen Seine nehrinin su seviyesini ciddi oranda yükseltti. 1910 yılında 8,6 metreyi aşan nehir sularının en son 1982 yılında 6,2 metreye ulaşmıştı. Dün gece itibariyle Seine nehrindeki su seviyesi 6 metreyi aşarak son 34 yıldaki en yüksek seviyesine ulaştı.

Suların yükselmesiyle birlikte olası bir tehlikeye karşı birçok önemli devlet binası ve bakanlığın dahi tahliye edilmesi için hazırlıklar yapılıyor. Su seviyesinin 6,6 metreyi bulması halinde metro istasyonlarının tümünün kapatılması gerekecek. Ayrıca başkentin birçok noktasında suların nehir yatağını aşmasına karşı bariyerler inşa ediliyor.

Ülkenin orta ve doğu kesimlerinde de nehir sularının taştığı bildiriliyor. Orleans kentinde bazı yerlerde Loire nehri taşarken, doğudaki Meurthe-et-Moselle ilinde 10’u aşkın komünde sel baskınları meydana geldi.

Almanya’da ise özellikle güney eyaletlerinde ölümlere yol açan yağışlar kuzey bölgelerinde de artmaya başladı. Batıdaki Rheinland-Pfalz eyaletine bağlı Mendig kentinde düzenlenen bir konser sırasında yıldırım düşmesi sonucu ise en az 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Geçtiğimiz hafta sonu başlayan ve bu hafta başında devam eden yağışlar nedeniyle Almanya’da en az 11 kişinin yaşamını yitirdiği tespit edilmişti. Maddi zararın ise yüz milyonlarca euro olduğu tahmin ediliyor.