Fransız CGT sendikası: Bize karşı şiddete çağrı yapılıyor

Son 3 aydır milyonlarca çalışanın hakları için eylemlerin devam ettiği Fransa’da işverenler ve sendikalar arasındaki gerginlik artıyor.

Son 3 aydır milyonlarca çalışanın hakları için eylemlerin devam ettiği Fransa’da işverenler ve sendikalar arasındaki gerginlik artıyor. Ülkenin önde gelen işveren sendikası MEDEF’in başkanının CGT sendikasını ‘terörizmle’ suçlamasına sendikalardan sert tepki gelirken, sendikaya karşı şiddet eylemlerinin teşvik edilmek istendiği vurgulandı.

Fransa’da Çalışma Yasası’na karşı düzenlenen eylemlerde polis ile göstericiler arasında büyük çatışmalar yaşanmış, birçok eylemde ise yüzleri maskeli ve kimliği tespit edilemeyen kişilerin şiddet eylemleri dikkat çekmişti. Ancak hükümet ve işverenlerin tüm yaşananları sendikalara mal etme ve böylelikle halkın tepkisini dindirme çalışmaları dikkat çekiyor.

Bugünkü Le Monde gazetesine konuşan işverenler birliği MEDEF’in Başkanı Pierre Gattaz, yasa karşıtı eylemlerde en ön safta yer alan CGT adlı genel iş konfederasyonu üyelerini ‘teröristçe davranmakla’ suçladı. Gattaz hükümeti de ‘küçük grupların yaptığı şantaja, şiddet eylemlerine, baskıya ve teröre’ karşı durmasını istemişti. Gattaz, CGT üyelerinin ‘teröristler gibi’ davrandığını iddia etmişti.

MEDEF Başkanı’nın sözlerine CGT başta olmak üzere birçok sendikadan ağır tepkiler gelirken, hükümetten de kınama geldi.

Pierre Gattaz hakkında yargı yoluna gideceğini duyuran CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, CGT’ye karşı şiddet eylemlerinin körüklenmek istendiğinin altını çizdi.

CFDT sendikasından yapılan açıklamada ise, Gattaz’ın sözlerinin kabul edilemeyeceği vurgulandı. Sendika Genel Sekreteri Laurent Berger, MEDEF’in özür dilemesi gerektiğini söylemişti.

İşveren birliği başkanının açıklamalarına hükümetten de tepki geldi. Başbakan Manuel Valls, Pierre Gattaz’ın sözlerini ‘sert bir dille kınadığını’ duyurdu.

Mart ayı sonunda başlayan Çalışma Yasası karşıtı gösterilerde onlarca gösterici polis şiddetine maruz kalırken, bazı gösteriler sırasında çevreden geçenlerin eylemcilere saldırdıkları görülmüştü. Sendikalar, eylemler nedeniyle hükümet ve medyanın kendilerini ‘yıkıcı ve vandalist’ gibi göstererek, toplumu kışkırttıkları uyarıları yapmıştı.