Fransız sendika üyelerinden çalışanlara hakaret eden Macron’a yumurta eylemi

Sosyalist Parti (PS) hükümetinin çalışan haklarını gasp etmekte ısrar ettiği Fransa’da sendikalardan finans piyasalarının temsilcisi olarak görülen Ekonomi Bakanı’na sert protesto

Sosyalist Parti (PS) hükümetinin çalışan haklarını gasp etmekte ısrar ettiği Fransa’da sendikalardan finans piyasalarının temsilcisi olarak görülen Ekonomi Bakanı’na sert protesto. ‘Halk Cephesi (Front Populaire) adlı ittifakın 80’nci yılını kutlama zahmeti gösteren bakan Macron, yumurtalı protestoların hedefi oldu.

Hükümetin uluslararası finans sektöründen transfer ettiği Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, 27 Mayıs’ta CGT sendikası üyeleriyle tartışmış ve “takım elbise almanın en iyi yolu, çalışmaktır” demişti. Zaten ‘işveren haklarının temsilcisi’ gibi görülen bakanın bu sözleri büyük tepki toplamıştı.

Macron’un bugün yaptığı hatanın üstünü örtmek istercesine komünistlerin yönetimindeki Montreuil kentine yaptığı bir ziyaret ise sendika militanlarınca sert bir biçimde protesto edildi. 1936’da birçok Fransız sol partinin ittifak ettiği ve ülkedeki birçok sosyal kazanımı yasalaştırmış olan Front Populaire adlı oluşumun 80’inci yılı anısına basılan posta pullarının tanıtımına katılan Macron militanların yumurtalı protestosuna hedef oldu.

CGT sendikası üyeleri, Macron’a yönelik ‘defol’, ‘ne patrona ne de coplara (et) olmayacağız’, ‘takım elbise içinde değil, grevdeyiz’ gibi sloganlar attılar.

Olay sonrasında açıklama yapan Emmanuel Macron ise, kendisinin ‘dinlenilmediğini’ ve ‘hakaret edildiğini’ savundu.

2014 yılında Ekonomi Bakanı olarak hükümete alınan Macron, 2008 yılından bu yana da Rotschild & Cie adlı finans kuruluşunda çalışıyordu. Aynı dönemde bankanın hissedarlarından olan Macron’un önümüzdeki seçimlerde halk nezdinde güç kaybeden Cumhurbaşkanı François Hollande’a alternatif olabileceği yorumları sık sık yapılıyor. Ancak kimi gözlemciler, sağ seçmeni kazanmak için bizzat Hollande’ın Macron’u sahaya sürdüğü görüşünde.