Gauck aday olmayacağı iddiasını doğruladı

Almanya Cumhurbaşkanı Jaochim Gauck, günlerdir hakkında çıkan ‘bir daha aday olmayacağı’ yönündeki haberleri doğruladı.

Almanya Cumhurbaşkanı Jaochim Gauck, günlerdir hakkında çıkan ‘bir daha aday olmayacağı’ yönündeki haberleri doğruladı.

2012 yılında Hristiyan demokrat partiler CDU-CSU, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Liberaller (FDP) ve Yeşiller’in ortak adayı olarak cumhurbaşkanı seçilen Gauck, bugün yaptığı açıklamayla bir daha aday olmayacağını ilan etti.

Aday olmama kararının ‘kendisi için kolay olmadığını’ söyleyen Gauck, kararına gerekçe olarak yaşını (76) ve buna bağlı olarak yeterli düzeyde ‘enerjisinin olmamasını’ gösterdi. Gauck, cumhurbaşkanlığı görevindeki bir değişimin ‘endişe nedeni olmadığını’ vurgularken, bunun ‘demokratik normallik’ olduğunu kaydetti. Gauck’un “bu zor zamanlarda da böyledir” demesi ise dikkat çekti.

2010 yılında CDU-CSU ve FDP’nin adayı Christian Wulff’a karşı SPD-Yeşiller tarafından aday olan eski din adamı Joachim Gauck, seçimi kaybetmişti. Gauck, Wulff’un 2012’de istifası ardından Sol Parti (Die Linke) hariç tüm partilerin adayı olarak cumhurbaşkanlığına seçilmişti.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, birçok kereler hükümetin mülteci ve göç politikalarına ilişkin eleştiriler getirirken, yabancı düşmanlığına karşı uyarılarda bulunmuştu. Ancak aday olmamasının bu anlaşmazlıklarla bağına dair kesin bir açıklama yapılmamıştı.

Gauck’un bir daha aday olmaması nedeniyle önümüzdeki Şubat ayında yapılacak seçimlerin çekişmeli geçmesi bekleniyor. Zira Eylül 2017’deki genel seçimler öncesindeki çekişmeli ortam nedeniyle koalisyon ortağı CDU ve SPD’nin kendi adaylarında ısrar edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya’da cumhurbaşkanları, Federal Meclis üyeleri, partilerin güçleri oranıda 16 eyalet parlamentosundan gönderdiği seçici milletvekilleri ile kamuoyunda tanınmış bazı şahsiyetlerden oluşuyor. Seçici delege olarak adlandırılan bu kişilerin toplam sayısı, yarısı Federal Meclis milletvekili olmak üzere bin 260.