Güney Kore’de eski başkanı tutuklama girişimi başarısız oldu
Güney Kore’de bu cuma günü günü müfettişler, devrik devlet başkanı Yoon Suk Yeol'u Seul'daki konutunda tutuklamaya çalıştı ancak korumalar tarafından engellendi.
Güney Kore’de bu cuma günü günü müfettişler, devrik devlet başkanı Yoon Suk Yeol'u Seul'daki konutunda tutuklamaya çalıştı ancak korumalar tarafından engellendi.
Yoon Suk Yeol'a yönelik “isyan” soruşturmasını yürüten Yolsuzluk Soruşturma Ofisi'nden (CIO) savcılar ve memurlar yaklaşık altı saat boyunca, lüks bir semt olan Hannam'ın üst kesimlerindeki başkanlık konutunun içinde kaldılar. Yerel saatle 13.30 sıralarında ise elleri boş olarak dışarı çıktılar.
CIO, yaptığı açıklamada tutuklama emrinin yerine getirilmesinin yaşanan çıkmaz nedeniyle mümkün olmadığını belirtti. Açıklamada sahadaki personelin güvenliğine ilişkin endişelerin infazın durdurulması yönünde karar alınmasına yol açtığı ifade edildi.
Yoon'u devlet başkanı vekili olarak korumaya devam eden başkanlık güvenlik servisi, son günlerde müfettişlerin Suk Yeol Yoon'un evini aramasını birkaç kez engellemişti. Suk Yeol Yoon'un hukuk ekibi cuma sabahı başkanlık konutuna koştu ve bir kez daha “yasadışı ve geçersiz” bir tutuklama emrini kınadı.
CIO’nun salı günü yaptığı talep üzerine bir Seul mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama emrini uygulamak için 6 Ocak'a kadar süresi var.
Yoon Suk Yeol, resmi olarak devlet başkanlığı görevini sürdürüyor, ancak haziran ortasına kadar görevden alınmasının Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanmasını bekliyor. Yoon Suk Yeol'un tutuklanması Güney Kore tarihinde benzeri görülmemiş bir durum olacak.
Öte yandan aralarında tanınmış aşırı sağcı youtuberlar ve Evanjelik Hıristiyan vaizlerin de bulunduğu Suk Yeol Yoon'un yüzlerce sadık destekçisi, Perşembe gününden cuma gününe kadar bütün gece başkanlık konutunun yakınında kamp kurdu. Bazıları gece dua seansları düzenledi.
Güney Kore'nin Yonhap haber ajansına göre, perşembe akşamı devrik devlet başkanının destekçileri ve karşıtları arasında çıkan çatışmaların ardından bölgeye yaklaşık 2 bin 700 polis memuru konuşlandırıldı.
Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'ı 4 Aralık'a bağlayan gece sıkıyönetim ilan ederek ve orduyu parlamentoya göndererek Güney Kore'yi şaşkına çevirmiş, bu olay ülkeye askeri diktatörlüğün karanlık günlerini hatırlatmıştı.
Bu girişimden birkaç saat sonra milletvekilleri parlamentoya girmeyi başararak, sıkıyönetimin kaldırılmasını talep eden bir önergeyi oylamıştı. Binlerce demokrasi yanlısı gösterici de dışarıda toplanarak, devlet başkanı ve orduya geri adım attırmıştı.