Guterres: İnsanlık nükleer imhanın eşiğinde

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, insanlığın nükleer imhaya sadece “bir yanlış anlama” veya “bir yargılama hatası” mesafesinde olduğu konusunda uyardı.

BM Genel Sekreter, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na ilişkin 191 ülkenin katıldığı bir konferansın açılış konuşmasında “Şu ana kadar olağanüstü şanslı olduk. Ancak şans, jeopolitik gerilimlerin nükleer çatışmaya dönüşmesini önlemek için ne bir strateji ne de bir kalkandır” dedi.

Konferans 26 Ağustos’a kadar New York’taki BM merkezinde devam edecek. 1970 yılında nükleer silahların yayılmasını önlemek amacıyla yürürlüğe giren uluslararası bir anlaşmaya ilişkin 10’uncu gözden geçirme konferansı, Covid-19 salgını nedeniyle 2020'den bu yana birkaç kez ertelenmişti.

Guterres, bugün insanlığın nükleer imhaya “bir yanlış anlama”, “bir hesap hatası” kadar yakın olduğunu belirtirken, “nükleerden arınmış” bir dünya kurmaya çağırdı.

Antonio Guterres, nükleer silahların kullanılmamasının yeniden teyit edilmesini ve aynı zamanda cephaneliği azaltmak için "yeni taahhütler" umduğunu ifade ederek, konferansın "bu anlaşmayı güçlendirmek ve günümüz dünyasıyla uyumlu hale getirmek için bir fırsat" olduğunu söyledi.

“Nükleer silahları ortadan kaldırmak, asla kullanılmayacaklarının tek garantisidir” diyen Guterres, atom bombası atılmasının yıldönümünden birkaç gün önce Hiroşima’ya gideceğini sözlerine ekledi.

Guterres, dünya genelinde 13 bine yakın nükleer silah stok edildiğine dikkat çekerek, nükleer silahların çoğalma riskinin arttığı uyarısında bulundu. BM Genel Sekreteri, özellikle Ortadoğu, Kore yarımadası ve Ukrayna krizlerine işaret etti.