Halk desteğini kaybeden Syriza sosyal pakete yöneldi

Yunanistan’da 2015 yılından bu yana iktidarda olan ancak AB’nin dayattığı birçok  liberal politikayı kabul eden Syriza iktiadarı, itibar kaybını aşmak için dar gelirlilere milyarlarca euroluk bütçe ayırmayı planlıyor.

Başbakan Alexis Çipras’ın partisi Syriza iktidara geldikten sonra Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kredi kuruluşlarının talepleri karşısında direnememişti. Ekonomik krizden çıkış için gerekli olan krediler karşılığında verilen tavizler, özellikle sol seçmende hayal kırıklığı yaratırken, Syriza’nın ciddi oy kaybı yaşandığı biliniyor.

Milliyetçi Akel adlı partiyle koalisyon kuran Alexis Çipras, aradan geçen 3 yıla yakın sürede unuttuğu dar gelirlileri yeniden hatırladı. Birçok tasarruf planına rağmen emekliler, dar gelirliler ve aileler için 1,4 milyar euoluk bir yardım programı öngörülüyor.

Geçtiğimiz yıl bu kesimlere sadece 617 milyon euroluk bir yardım paketi hayata geçirilirken, bu yıl bütçe fazlasının uluslararası kuruluşlarca dayatılan yüzde 1,75’ten fazla olacağı ve bu paranın yoksul kesimler için kullanılacağı savunuluyor.

3,4 milyon kişiyi ilgilendiren yardım paketi kapsamında yıllık geliri 18 bin euronun altında olan ailelere harcanmak üzere 720 milyon euroluk bir dilim ayrılıyor. Emeklilerin sağlık sigortaları için 315 milyon öngören Syriza hükümeti, yaklaşık 360 milyon euroyu ise aşırı borçlanmış kamuya ait enerji şirketlerine aktaracak. Bu sayede şirketlerin dar gelirlilerin elektrik faturalarında indirim yapacağı savunuluyor.

Eylül 2015’teki erken genel seçimlerde yüzde 35,5 oy alan Syriza ile anamuhalefet partisi sağcı Yeni Demokrasi arasında 7,5 puan fark vardı. Ancak son anketler, Yeni Demokrasi’nin yüzde 30-36 arasında, Syriza’nın ise yüzde 20-23 arasında oy alabileceğini gösteriyor.