Hollande’ın kabusu yasa bugün Meclis’te

Fransa’da milyonlarca çalışanın haklarını gasp edecek olan Çalışma Yasası’nda değişiklikler öngören tasarı bugün Ulusal Meclis’e geliyor.

Fransa’da milyonlarca çalışanın haklarını gasp edecek olan Çalışma Yasası’nda değişiklikler öngören tasarı bugün Ulusal Meclis’e geliyor. Tasarıya bizzat iktidardaki Sosyalist Parti (PS)’nin sol kanadından tepki beklenirken, Hollande’ın yasayı by-pass edecek 49.3 nolu anayasa maddesine sığınması ihtimali bulunuyor.

Son iki ayda ülke çapında 7 büyük eylemle protesto edilen yasa tasarısı bugün parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’te görüşülüyor. Yasaya yönelik tepkiler nedeniyle çoğunluğu sol partilere üye milletvekillerinden 5 bine yakın değişiklik önergesi geldi.

İKTİDAR PARTİSİNDEN 40 İLA 80 ARASI FİRE OLABİLİR

Ancak bizzat iktidardaki Sosyalist Parti (PS) içinden ciddi bir muhalefet olduğu biliniyor. Tasarının raportorü Christophe Sirugue, partisinden en az 40 milletvekilinin yasaya oy vermeyeceğini düşündüğünü ve bunun da yasayı meclisten geçirmeye yetmeyeceğini söyledi.

Bir başka PS milletvekili Yann Galut ise, PS içinden yasaya karşı olanların sayısının 80 civarında olduğunu savundu. 577 sandalyeli mecliste 298 milletvekili olan PS’de radikal-sol kanattan milletvekillerinin karşı çıkması halinde tartışmalı yasa sağ muhalif Cumhuriyetçiler Partisi (LR) oylarına mahkum olacak.

Ancak LR ve diğer sağ partiler, PS’nin sol seçmenden gelen tepkiler nedeniyle yasa tasarısında değişiklik yapmasına karşı çıkıyor.

5 BİN DEĞİŞİKLİK ÖNERGESİ SUNULDU

Öte yandan yasa tasarısı için dün akşama kadar Ulusal Meclis Başkanlığı’na sunulan değişiklik önergelerinin sayısı 5 bine ulaşmış durumda. Bu durumda tasarıya yönelik tartışmaların haftalar hatta aylar sürmesi mümkün ve bu durumun 2017 seçimleri öncesinde partiyi yıpratmasından endişe ediliyor.

Cumhurbaşkanı François Hollande’ın yasa görüşmelerinin tıkanması ihtimaline karşı anayasanın 49.3 fırkasının başvurması da ihtimaller dahilinde. Bu maddeye başvurulması halinde yasa tasarısının oylanmadan kabul edilmesi mümkün olacak. Aynı yöntem geçtiğimiz yıl Ekonomi Bakanı Emmanuelle Macron’un adını taşıyan yasada kullanılmıştı.

Cumhurbaşkanı Hollande’ın çevresine dayandırılan 49.3 fırkası iddiasının gerekçesi de değişiklik önergelerinin çokluğu. Fransa tarihinde bugüne kadarki en fazla değişiklik önergesi yapılan yasa olarak, 137 bin 665 önergeyle elektrik şirketi EDF’nin özelleştirilmesi yasası olmuştu. Eşcinsellere evlilik hakkı tanıyan Ocak 2013’teki yasa tasarısında ise 5 bin 367 önerge sunulmuştu.