HRW raporu: Türk askeri kadın ve çocukların bağırışlarına rağmen mültecilere ateş etti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk devletinin aylardan bu yana Rojava sınırından geçmeye çalışan mültecilere saldırdığını ve sadece son iki ayda biri çocuk 5 mülteciyi katlettiğinin tespit edilebildiğini duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk devletinin aylardan bu yana Rojava sınırından geçmeye çalışan mültecilere saldırdığını ve sadece son iki ayda biri çocuk 5 mülteciyi katlettiğinin tespit edilebildiğini duyurdu. Rapora göre, sadece bir vakada Halep’ten kaçan ve içlerinde kadın ve çocukların yer aldığı bir gruptaki bağırışları rağmen ateş edilerek iki kişi katledildi.

HRW tarafından yayınlanan raporda, Türk askerlerinin Ağustos ayından bu yana tümüyle kapalı olan Rojava ve Suriye sınırından geçmek isteyen mültecilere ateş açtığı bilgisi paylaşıldı. Askerlerin kadın ve çocukların da aralarında olduğu sığınmacı veya insan kaçakçılarına gelişi güzel ateş açtığının belirtildiği raporda, yakalanan mültecilere kötü muamale yapıldığına yer verildi.

Rapora göre, Mart ve Nisan aylarında Türk askerlerinin mültecilere yönelik ağır saldırıları olduğu ve en az 5 kişinin katledildiği belirtildi. Katledilenlerden birinin çocuk olduğu bilgisinin verildiği raporda, tespit edilebilen 14 yaralı olduğu kaydedildi.

‘KADINLAR VE ÇOCUKLARIN BAĞRIŞLARINA RAĞMEN ATEŞE DEVAM EDİLDİ’

HRW raporunda Suriyeli ve Rojavalı mültecilerin tanıklıklarına da yer verildi. Raporda bahsi geçen bir erkek mülteci, Halep’te çatışmaların olduğu bölgeden kaçarak Türkiye’ye geçmek istedikleri esnada rastgele ateşe maruz kaldıklarını beyan etti.

Mülteci, 20 kişilik bir grup halinde sınıra 500 metre kadar yaklaştıklarını ve bu esnada makinalı silahlarla üzerlerine ateş açıldığını belirtti.

Mülteci, “Etrafımıza birden bire kurşunlar yağmaya başladı. Kadınlar ve çocuklar bağrışmaya başladılarsa da ateşe devam edildi. Kendimizi yere atarak çocukları korumaya çalıştık. Kızkardeşim ve kuzenimin hemen yakınında yerde yatıyordum. Ancak yere atlarken vurulmuşlardı. Bağrışlarını duydum ve orada öldüklerini anladım” diye konuştu.

ZATEN TRAVMA GEÇİREN MÜLTECİLERE SALDIRMAK ‘ÜRKÜTÜCÜ’ BİR DURUM

Türk güçlerinin mültecilere yönelik saldırılarını sert bir dille eleştiren HRW Sözcüsü Gerry Simpson, saldırıların ‘ürkütücü’ olduğunun altını çizdi. Simpson, savaş bölgelerinden kaçan insanların travma halinde olduğunu kaydederken, bu kişilere gelişi güzel ateş açılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Türk hükümetine çağrıda bulunan Simpson, mültecilere karşı ‘aşırı boyutlara varan’ şiddet kullanımına son verilmesini ve önceki vakalara dair araştırma yapılmasını istedi. Simpson, Suriye ve Rojava sınırlarının açılması çağrısı da yaptı.

HRW’den geçtiğimiz ay yapılan bir açıklamada Türkiye’nin sınırlarını mültecilere açması çağrısı yapılmıştı. HRW sözcüsü Simpson, “Herkes DAİŞ’le mücadeleden bahsediyor. Ancak DAİŞ’in en fazla tehdit ettiği insanlar halen o tuzağın içinde yaşıyor” demişti.