İdamlarda rekora giden Suudilerden onlarca yeni idam cezası

Bu yılın başında 47 muhalifin idam edildiği Suudi Arabistan’da mahkemelerin verdiği idam cezalarının ardı arkası kesilmiyor.

Pazar günü idam edilen Nijeryalı bir mahkumla birlikte bu yılın ilk 5 ayında idam edilenlerin sayısı 95’i bulurken, geçtiğimiz yıla oranla yaşanan artış dikkat çekiyor. Geçtiğimiz görülen başka bir davada ise 14 kişiye idam cezası verildi.

Suudi Arabistan’da geçtiğimiz yıl 158 kişi idam edilirken, son 20 yıldaki rekor idam sayısına ulaşılmıştı. Son idam kararlarıyla birlikte bu yıl sonuna kadar idam edileceklerin sayısının geçen yılı aşacağı tahmin ediliyor.

The Independent gazetesine konuşan Amnesty International temsilcisi James Lynch, idamların sayısında son iki yılda ciddi bir artış olduğunu ve bu eğilimin değişme ihtimalinin olmadığını söyledi.

Son olarak idam cezasına çarptırılan 14 kişinin ise Şiilerin yoğunlukta olduğu El Katif bölgesinde güvenlik güçleri ve sivilleri öldürmek suçlarından yargılanmışlardı.

Şiilerin önde gelen dini liderlerinden Nemr El Nemr’in de aralarında olduğu 47 muhalif 2 Ocak günü idam edilmiş, bu olay hem Suudi Arabistan’da hem de diğer ülkelerdeki Şiiler arasında büyük protestolara neden olmuştu.

Suudiler, çocuk yaştakilerin de idamına onay veriyor. 2012 yılında 16 yaşındayken hükümet karşıtı gösterilerde gözaltına alınan Ali Muhammed El Nemr adlı genç de çarmıha gerilerek idama mahkum edilmişti.