Irak Cumhurbaşkanı Salih, Unesco ile Musul'un inşasını görüştü

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Musul’un yeniden inşasını görüşmek üzere Paris’teki UNESCO merkezini ziyaret etti.

İlk kez bir Irak Cumhurbaşkanı, Paris’teki UNESCO merkezini ziyaret ediyor. Berhem Salih, ziyaretinde UNESCO Genel Müdürü Audrey Azoulay ile musulun yeniden inşası projesini görüştü.

DAİŞ çetelerinin Haziran 2014’te işgal ettiği Musul, 2017 yılındaki savaş sırasında yerle bir olmuştu.

UNESCO kaynakları Salih’in ziyaretinin örgütün, başta Musul’un tarihi mirasının inşası olmak üzere Irak’taki taahhütleri açısından güçlü bir mesaj olduğunu düşünüyor.

BM’nin eğitim, bilim ve kültür örgütü UNESCO, başta Birleşik Arap Emirlikleri, Avrupa Birliği ve Japonya olmak üzere bir çok ülkeden “Musul’un ruhunu yaşatmak” girişimi kapsamında 100 milyon doları aşkın para toplamıştı.

5 ila 10 yılı kapsayacak proje, UNESCO’nun bugüne kadarki en önemli projesi olarak görülüyor. Geriye projenin uygulamaya konulması kalıyor ancak yıkımın boyutları ve mayınlarla dolu olması bu durumu biraz karmaşık hale getiriyor.

UNESCO ayrıca, Irak hükümeti ile istişare halinde eğitim ve kültürü projenin merkezine koymak istiyor.

Yazılı bir açıklama yapan Audrey Azoulay, “Ortak kültür mirası rehabilite edilerek, kültürel ve eğitsel yaşam canlandırılarak ancak Musullular kendi ülkelerinin yenilenmesinin yeniden aktörü olabilirler” dedi.

UNESCO’ya göre, projenin başarılı olması için yerel nüfusun tarihi mirasın yeniden inşasına yönelik mesleklerde eğitilmesi gerekecek. Iraklılar, geçtiğimiz Aralık ayında El Nuri ve minaresinin yeniden inşası için sembolik olarak ilk taşı koymuşlardı. DAİŞ şefi Ebubekir El Bagdadi, 2014’te bu camiden halifeliğini ilan etmişti.

İki günlüğüne Fransa ziyaretinde bulunan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile de görüşmesi bekleniyor.