Irak hükümeti haftaya açıklanacak

Irak Başbakanı olarak atanan Muhammed Allavi, önümüzdeki hafta “bağımsız bakanlardan” oluşan hükümet kabinesini açıklayacağını duyurdu.

Irak, 1 Ekim 2019’dan beri siyasi ve toplumsal kriz içerisinde bulunuyor. Halk isyanı nedeniyle, Adıl Abdulmehdi hükümeti düşerken Başbakan olarak belirlenen Muhammed Allavi de halk hareketi tarafından reddediliyor.

Eylemciler, siyasi sistemin köklü bir şekilde değiştirilmesi ve tüm siyasi sınıfın yenilenmesini istiyor.

Allavi de daha önce bu sistem içerisinde iki kez bakanlık görevi yaptığı için eylemciler tarafından kabul görmüyor. Ancak başlangıçta toplumsal harekete destek veren Şii lider Muktada Sadr, desteğini çekerek yeni hükümete şans tanımayı tercih etti. Bununla birlikte Sadr hareketi, kurulacak hükümetin herhangi bir siyasi partiye bağlı kişilerden oluşmamasını koşul olarak öne sürdü.

Kurulacak hükümetin, yeni bir seçim yasası kapsamında genel seçimlere ülkeyi götürmesi gerekiyor. Seçim yasası Parlamento tarafından kabul edildi ancak Cumhurbaşkanı’nın da onaylaması gerekiyor.

Allavi bu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “tarihi bir başarıya yaklaştıklarını” belirterek, “hiçbir partinin dahil müdahale etmediği yetkili ve dürüst kişilerden oluşan bağımsız bir hükümet” kuracağını iddia etti.

Allavi, “Hafta içerisinde bu bakanların isimlerini önereceğiz” dedi. Irak’ta hafta Pazar günü başlıyor. Başbakan, “halkın talep ettiklerini hayata geçirebilmek amacıyla vekillerin parlamentoda hazır bulunması ve güvenoyu vermesini” umut etti. Parlamento ise henüz Mart ayı ortalarına kadar resmi olarak herhangi bir olağanüstü oturum ilan etmedi.

Normalde, belirlenen başbakanın hükümet kabinesini parlamentoya sunması ve parlamentonun da aynı oturum sırasında güvenoyu verip vermeyeceğine karar vermesi gerekiyor. Güven oylamasına da kazanılmış gözüyle bakılmıyor. Zira, hükümet kabinesi Irak’ın yakın tarihinin en parçalı parlamentosuna sunulacak.