Irak ordusu Felluce şehir merkezi için harekata başladı

Irak Savunma Bakanlığı, Feluce’yi kurtarma operasyonunun ikinci adımı olarak şehir merkezinin kurtarılmasına harekete başladıklarını duyurdu.

Irak Savunma Bakanlığı yazılı açıklama yayınlayarak, Irak Ortak Operasyon Güçleri’nin ‘Feluce’yi temizleme ve terörü bitirme’ adını verdikleri operasyonun ikinci aşamasına geçildiğini açıkladı.

Operasyonun birinci ayağının tamamlandığı belirtilen Savunma Bakanlığı açıklamasında “birinci aşama başarıyla tamamlanmıştı. İkinci adımı attık. Bu operasyona Irak ordusunun yanı sıra Heşd El Şebi güçleri ve başka bölgelerden gelen milisler de katılıyor” ifadelerine yer verildi.  

Açıklamada, “Bu aşamada hedef şehre girmek ve yurttaşlarımızı DAİŞ’ın elinden kurtarmaktır. DAİŞ, hava kuvvetleri tarafından desteklenen güçlerimiz karşısında kırılıyor. Birçok yer DAİŞ çetelerinden kurtarıldı ve aralarında bazı üst düzey çete emirlerinin de olduğu çok sayıda çete öldürüldü. Büyük miktarda silah ve cephaneleri elimize geçti” denildi.

Enbar vilayet merkezinin güneyinde ve Bağdat’ın 70 km kuzeyinde bulunan Felluce iki yıl önce DAİŞ çetelerinin kontrolüne geçmişti. Irak ordusu Felluce’yi geri almak için 3 Mayıs’tan beri bölgede operasyon düzenliyor.

Irak Savunma Bakanlığı tarafından koordine edilen operasyonun birinci aşamasının 23 Mayıs’ta tamamlandığı duyurulmuştu. Aynı gün Irak Başbakanı Haydar Ebadi operasyonun askeri merkezine giderek gelişmeleri yerinde takip etmişti.