GÖRÜNTÜLÜ

Irak Parlamentosu Ebadi’nin katılımı ile toplanıyor

Irak Parlamento Başkanlığı, parlamentonun bugün Irak Başbakanı Ebadi’nin katılımı ile toplanacağını bildirdi.

Irak Parlamento Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, parlamentonun bugünkü oturumunda Başbakan Haydar Ebadi’nin yeni kabine listesini parlamentoya sunacağı ve güven oylamasının yapılacağı belirtildi. Açıklamada, bugün yapılacak oturumda parlamento başkanı ve iki yardımcısının görevden alınıp alınmamasının tartışılacağı da vurgulandı.

GREVDEKİ PARLAMENTERLERİN ŞARTI

Parlamenterler ise 16 Nisan’dan itibaren eylem yapıyor. Bugünkü basın açıklamalarında ise oturuma katılmaya hazır olduklarını ancak bir şartları olduğunu ifade ederek, “Eğer Selim Ciburi oturuma başkanlık yapmayacaksa, biz oturuma katılıp yeni kabine üzerine oylarımızı kullanmaya hazırız” dedi.
Grevdeki parlamenterler adına açıklama yapan Parlamenter İskender Wetut, oturuma katılım kararı aldıklarını, ancak şartları yerine getirilmeden asla geri adım atmayacaklarını belirtti. Wetut, “Eğer Selim Ciburi oturuma başkanlık yapmayacak, oturumu parlamento başkanlığı için geçici olarak seçtiğimiz Adnan Cenabi yönetecekse biz katılıp yeni kabine üzerine oylarımızı kullanmaya ve parlamento başkanlık divanının değişimi üzerine yapılacak tartışmalara katılmaya hazırız” diye konuştu.

SADR GÖSTERİLERE KATILMAK İÇİN BAĞDAT’A GELDİ

Şii lider Mukteda Sadr ise bugün Bağdat Tahrir Meydanı'nda on binlerin katılımı ile yapılması planlanan protesto gösterilerine öncülük yapmak için Bağdat’a geldi.

KÜRT FRAKSİYONLAR: ANAYASA İŞLEMELİ

Parlamento oturumuna katılacakları belirtilen Kürt fraksiyonlar, parlamento başkanlık divanının değişimi, yasal sorunların tartışılması ve Ebadi’nin parlamentoya sunacağı yeni kabinenin oylanmasının anayasal bir çerçevede olması gerektiğini söylediler. Kendilerinin de bugünkü oturuma katılacağını açıklayan Kürt fraksiyonlar, emrivakiyi kabul etmeyeceklerini kaydetti.
Ayrıca Kürt parlamenterlerin Xurmatu’da peşmerge ve Heşdi Şabi arasında yaşanan çatışmaları ve Kürdistan bölgesinde yaşanan Heşdi Şabi sorununu da gündeme getirmesi bekleniyor.

MEYDANLAR YİNE DOLDU

Irak’ın Başkenti Bağdat’ta yolsuzluklarla mücadele edilmesi ve yolsuzluk yapanların mahkemeye çıkarılması için başlatılan sivil itaatsizlik eylemleri yürüyüş ve mitingle devam ediyor. On binler Tahrir Meydanı'na yürüyor.
Sadır hareketinin çağrısı ile sokakları dolduranların sayısı sabah saatlerinde on binleri aştı. Kitle Bağdat’ta Yeşil Bölge'ye giden ana köprü olan, Cumhuri Köprüsü'nü geçerek Tahrir Meydanı'na yürüyor. Eylemin başlaması ile Yeşil Bölge'de bulunan bakanlık binaları ve konsolosluklar civarına Bağdat Emniyeti zırhlı araç ve çok sayıda polis konumlandırdı.
Sadır Hareketinin resmi bürosuna yakın bir kaynak Muqteda es Sadr’ın gece geç saatlerde Kazımiye semtine ulaştığını, güvenlik durumuna göre bir bildiri açıklayabileceğini dile getirdi. Sadr hareketi sivil itaatsizlik eylemleri ile Irak Başbakanı Haydar Ebadi’nin yeni bir hükümet kurmasını ve yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yargılanmasını sağlamaya çalışıyor.
 

...