Irak’ta Amerikan üslerine yönelik roket atışları

Irak’ın bir çok yerinde Amerikan üstleri ve Amerikalıların bulunduğu şirketlere yönelik roket atışları yapıldı.

ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmandığı bir dönemde, Irak’ta Amerikan üslerine yönelik geçen hafta Cuma gününden bu yana roket atışlarının yapılması dikkat çekti.

Çarşamba sabah, Basra yakınındaki Burcesiye sektöründeki bir petrol işletmesine yönelik katyuşa tipi roket atışı yapıldı. Irak askeri komutanlığına göre, saldırıda 3 kişi yaralandı. Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, AFP’ye yaptığı açıklamada her üç kişinin de Iraklı olduğunu belirtti.

Burcesye’de aralarında Amerikan Exxon Mobil’in de olduğu yabancı ve yerli şirketler yer alıyor. Exxon Mobil, bundan üç hafta önce alandaki 83 çalışanının İran ile sınırı olan Basra’daki bir petrol tesisine tahliye etmişti. Bu tahliye işlemi ABD’nin Mayıs ortasında Bağdat büyükelçiliği ve Hewlê konsolosluğundaki diplomatlarını çekmesi ardından gerçeklemişti.

Burcesiye’deki saldırıdan bir kaç saat önce başka bir açıklama yapan askeri komutanlık, Musul’daki Ninova vilayeti operasyonlar komutanlığına katyuşa roketi atıldığını bildirdi. Burada da yerel kaynaklara göre Amerikan askerleri konuşlu bulunuyor. Ninova askeri komutanlığı, roketin yerel üretim olduğunu belirtti.

Pazartesi günü de askeri komutanlığa göre başta Amerikalılar olmak üzere yabancı güçler ve Iraklı güçlerin üslü olduğu Taci askeri üssüne üç katyuşa roketi düştü.

Saldırıları üstlenen olmazken, Iraklı yetkililer son bir kaç haftadır ABD ve İran geriliminin Irak topraklarına kaymasından duyduğu endişeyi dile getiriyordu.

Bir süreden beridir Iraklı siyasi yöneticiler ve gruplar, karşılıklı olarak birbirlerini farklı ülkelere bağlı olmakla suçluyor. Hedefte İran, Türkiye, Suudi Arabistan ve ABD var.