İspanya seçimleri: Podemos ve Birleşik Sol’dan ittifak atağı

İspanya’da 26 Haziran’da yapılacak erken genel seçimler öncesinde sol partilerden ittifak atağı.

İspanya’da 26 Haziran’da yapılacak erken genel seçimler öncesinde sol partilerden ittifak atağı. Son seçimlerden üçüncü güç olarak çıkan Podemos ile birçok sol partinin üyesi olduğu Birleşik Sol (Izquierda Unida) arasındaki ittifak için üye yoklaması yapılacak.

Podemos ve Birleşik Sol tarafından yapılan açıklamada, 26 Haziran’daki seçimlere ittifak halinde girilmesinin parti üyeleriyle tartışılacağı duyuruldu. Bugün ve yarın yapılacak üye yoklamalarının sonuçları Perşembe günü kamuoyuna duyurulacak.

Podemos ve Izquierda Unida’nın ittifak yapması halinde seçimlerde ciddi bir çıkış yapmaları mümkün.

20 Aralık’ta yapılan genel seçimlerde Başbakanı Mariano Rajoy’un partisi muhafazakar Halk Partisi (PP) ciddi oy kaybı yaşamış ve yüzde 28,7 oy alabilmişti. Avrupa Birliği’nin kemer sıkma politikalarını destekleyen Sosyalist Parti  (PSOE) yüzde 22, Podemos yüzde 20,7 ve liberal Ciudadanos yüzde 13,9 oy almıştı.

Son seçimlerde Izquierda Unida’nın aldığı oy oranı yüzde 3,7 civarında idi. İttifakın kesinleşmesi halinde radikal sol politikaları savunan partilerin PSOE’yi geride bırakması bekleniyor.