İsveç’de havada grev, medyada hesaplaşma devam ediyor

SAS’ta çalışan pilotların cuma günü başlattıkları grev, medyada pilot sendikası, SAS işvereni ve İsveç tekellerinin temsilcileri arasında yoğun tartışma ve hesaplaşmalara yol açıyor.

SAS’ta çalışan pilotların cuma günü başlattıkları grev, medyada pilot sendikası, SAS işvereni ve İsveç tekellerinin temsilcileri arasında yoğun tartışma ve hesaplaşmalara yol açıyor.

SAS ve İsveç Havacılık Sektörü yetkilileri, pilotları İsveç şirketlerinin rekabet gücünü artırmak için ‘Aracılık Enstitüsü’nün belirlediği ücret artışı sınırını aşmak ve iş barışını bozmakla, sendika yetkilileri de, tekelleri ideolojik davranmakla, SAS yetkililerini de grev kırıcılığı yapmakla suçluyor.

Sendika bürokratları ve  tekellerin temsilcileri, İsveç tekellerinin uluslararası pazardaki rekabet güçlerini arttırmak için tüm işkollarında emekçilere yapılacak ücret zammını birlikte belirliyorlar.

Ölçü olarak da sanayi işkollarında çalışan işçilere yapılan ücret zammını esas alıyorlar. Bu yıl tüm işkollarında çalışan emekçilere yapılacak azami ücret zammı % 2,2 olarak belirlendi. Geçmiş yıllarda büyük ücret kayıplarına uğrayan pilotların belirlenen sınırın üzerinde, % 3,5 oranında zam talep etmeleri SAS işvereninin yanı sıra tekellerinin temsilcilerinin tepkilerine yol açtı.

TEKELLER, SINIRIN ORTADAN KALKMASINDAN KORKUYOR

Tekeller, pilotların % 2,2 sınırını aşması ve belirlenen orandan daha fazla ücret zammı almalarının diğer işkollarındaki emekçileri etkilemesinden ve “Aracılık Enstitüsü”nün belirlediği sınırın ortadan kalmasından korkuyor.

İsveç Havacılık Sektörü Genel Müdürü Mattias Dahl, grevden önce ve sonra değişik gazetelerde yazdığı makalelerde, Pilot Sendikasını diğer sektörlerde çalışanlardan daha fazla ücret zammı talep ederek iş barışını bozmakla suçladı. 

Pilotların son yıllarda % 20 oranında ücret kayıp ettikleri iddialarının gerçekleri yansıtmadığını öne süren Dahl, 2012 yılından bu yana pilotların şirkete maliyetinde % 9, kabin personelinin maliyetinin % 21 oranında azaldığını, bu süre zarfında 3000 SAS çalışanının işine son verilirken tek bir pilotun bile işten atılmadığını söylüyor.

2012-2015 yılları arasında verimliliğin % 1,4 artarken son on yıl içinde pilotlara ortalama % 2-3 arasında ücret zammı verildiğini iddia eden Dahl, pilotların talep etikleri % 3,5 oranındaki ücret zammının şirkette yeni işe başlayan pilotlar için % 10’a tekebül edeceğini ve bunun maliyetinin ilk yıl 10 milyon kron olacağını ve bu miktarı SAS’ın ödeme gücü bulunmadığını öne sürüyor.

PİLOTLARLA YOLCULARI KARŞI KARŞIYA GETİRMEYE ÇALIŞIYOR

Güney Avrupa ülkelerinde tatillerini geçiren yüzlerce yolcunun mahsur kaldığını söyleyen Dahl, pilotların uçakları İsveç’e boş getirdiklerini ve zor durumda kalan yolcuları taşımadıklarını söylüyor.

Gerv başlamadan önce yolcuların taşınması için sendikadan 3 kez muafiyet uygulanmasını istediklerini ve ancak taleplerinin reddedildiğini söyleyerek yolcularla pilotları karşı karşıya getirmeye çalışıyor.

SAS ve Dahl’ın suçlamalarına Pilot Sendikası Başkanı Martin Lindgren sert tepki gösterdi. İsveç Havacılık Sektörü Genel Müdürü Mattias Dahl’ı soruna idelojik yaklaşmak ve tekellerin grev ve iş güvenliğini ortadan kaldırmaya çalışan politikalarını savunmakla suçladı.

Dahl’ın toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde İsveç iş piyasasında geçerli olan gelenekleri çiğneyip konuyu medyada tartışmayı tercih ettiğini söyleyen Lindgren, Dahl’ın verdiği bilgi ve rakamların gerçekleri yansıtmadığını belirtiyor.

Yeni işe başlayan pilotların ücretlerinin 28.845, 5 yıl çalışanların 33.700 kron olduğunu ve Dahl’ın iddialarının aksine 30 yıl çalışan pilotların bile belirttiğiği ücreti alamadığını söylüyor.

Dahl’ı kamuoyunun sempatisini kazanmak için grev karşıtı duygusal bir tartışma yaratmakla suçlayan Lindgren, geçmiş yıllardaki ücretkayıplarını telafi etmek için % 3,5 ücret zammında ısrarcı olacaklarını vurguluyor.

SAS’A GREV KIRICILIĞI SUÇLAMASI

Pilot Sendikası, SAS’ı grevde olan pilotların sürmesi gereken uçakları sendika üyesi olmayan pilotlara kullandırarak grev kırıcılığı yapmakla suçluyor. Grev başladıktan hemen sonra Yunanistan’ın iki adasında tatil yapan yolcular SAS’a ait uçaklarla İsveç’e taşınmışlardı.

SAS İletişim Şefi Karin Nyman, her şeyden önce müşterilerine öncelik verdiklerini ve greve gitmeyen pilotları çalıştırma hakkına sahip olduğunu söyleyerek grev kırıcılığını savunuyor.

RIHTIMIN AÇILIŞI ERTELENDİ

4. gününe giren pilotların grevi şimdiye kadar 60 bin yolcuyu etkiledi. İsveç’in kuzeyinde Kiruna’da bulunan maden ocaklarından çıkarılan madenlerin taşınması için açılması planlanan rıhtımın açılışı grev nedeniyle ertelendi.

Dün gece geç saatlerde taraflar arasındaki görüşmelerde uzlaşmaya varılamadı. Sendika % 3,5 ücret talebinde direndi ve tarafsız aracıların verdiği teklifi reddetti.

Bugün de 230 uçuşun iptal edildiği ve grevden 27 bin yolcunun etkileneceği belirtiliyor.