İsveç’te İskandinav Havayolları pilotları greve başladı

Pilot Sendikası ile işverenler arasındaki toplu iş sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine İskandinavya Hava Yolları’nda (SAS) çalışan 350 pilot saat 18.00’den itibaren greve başladı.

Grev, İsveç içinde ve İsveç’ten Avrupa’ya uçuş yapacak yolcuları etkileyecek.

Mayıs ayından bu yana Pilot Sendikası ile SAS arasında sürdürülen toplu sözleşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasıyla tarafsız aracılar devreye girmesine rağmen uzlaşma sağlanamadı. Sendika, geçtiğimiz yıllarda pilotların ücretlerinin düşürüldüğünü söyledi ve ücretlere % 3,5 oranında zam yapılmasını talep etti.

İsveç Havacılık Branşı’nın Genel Müdürü Mattias Dahl, sendikanın taleplerini karşılamanın olanaksız olduğunu öne sürerek “Bundan 2-3 yıl önce SAS iflasın eşiğindeyken herkes büyük fedakarlıklar yaptı. Şimdi nihayet şirketin iflastan emeklemeye geçtiği dönemde pilotlar daha fazla para istiyor. Bu talebi kabul edemeyiz” dedi.

Pilot Sendikası İkinci Başkanı Wilhelm Tersmeden ise, talep ettikleri ücret zammı miktarının aşırı olmadığını, SAS ekonomik güçlükler içinde iken pilotların ücret zamlarından vazgeçerek fedekarlık yaptıklarını söylüyor.

SAS’ta çalışan pilotların Avrupa’daki havacılık şirketlerinde görev yapan pilotlardan daha düşük ücretler aldığını dile getiren Termeden, ücretlerin şirketin ekonomisinde ve muhtemel bir iflasında belirleyici olmadığını belirtiyor.

SAS Genel Müdürü Rickard Gustafson ise sendikanın görüşlerine katılmadığını, SAS’ın İskandinavya ve Avrupa’da tüm çalışanlara toplu sözleşme hükümlerini uygulayan tek şirket olduğunu iddia etti. Grevin yolcuların SAS’a olan güvenlerini sarsacağını söyledi.

NORVEÇ’TE ANLAŞMA SAĞLANDI

Norveç’te de SAS ile pilotları örgütleyen sendika arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine 400 civarındaki pilot da greve hazırlanıyordu. Ancak taraflar, bu sabah uzlaşmaya vardıklarını ve bir yıllık toplu iş sözleşmesi imzaladıklarını açıkladılar.