Johnson’un politikaları 70 bin cana mal olabilir

Britanya’da Covid-19 salgınına karşı hükümetin uyguladığı politikaların yıl sonuna kadar 70 bin kişinin yaşamına mal olabileceği hesaplandı.

Londra College Üniversitesi araştırmacılarınca yapılan bir çalışmaya göre, Başbakan Boris Johnson’un izlemekte ısrar ettiği politikalar on binlerce kişinin yaşamına mal olacak.

Pazar gününe kadar bar ve restoranlar gibi işyerlerinin kapatılmasına dahi karşı çıkan Johnson, ilk başlarda virüsün toplumun yüzde 60 ile 70’ine yayılmasının ‘toplumsal bağışıklığı’ güçlendireceğini savunmuştu. Johnson, virüsün daha çok yaşlı veya başka hastalığı olan bireyleri öldüreceği tezinden yola çıkarak, ekonomiye zarar vermemek için yüz binlerin ölmesini tercih edeceğini ima etmişti.

YIL SONUNA KADAR 70 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR

Ancak hızlı gelişen ölümler sonrasında geri adım atsa da Johnson hükümetinin aldığı karantina veya kısıtlamalar oldukça sınırlı. College Üniversitesi’nin araştırmasına göre, Boris Johnson’un politikaları nedeniyle sene sonuna kadar Covid-19’dan dolayı 70 bini aşkın kişi hayatını kaybedecek. Ülke nüfusunun beşte birini (13 milyon) oluşturan 70 yaş üzeri veya başka bir kronik hastalığı bulunan bireylerin risk grubunda olduğuna dikkat çekilen araştırmada, normal şartlarda Covid-19 olmasa bu kişilerin 600 bin kadarının sene sonuna kadar yaşamını yitireceği belirtildi. Araştırmada, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitireceklerin sayısı, bugünkü önlem düzeyiyle devam edilmesi halinde 70 bini bulabilir.

İtalya’nın ay başında aldığı ülke genelindeki kısıtlama kararları, Fransa ve Almanya’da geçtiğimiz hafta yaygınlaştırılmıştı. Bu ülkelerde milyonlarca kişi evlerinden çalışmaya teşvik edilirken, hayati olmayan birçok sektör durdu. Ancak İngiltere’de kafe, bar ve restoranların kapatılması dahi ancak Pazar günü kararlaştırılmıştı. Okulların kapatılması ise 18 Mart’ta karara bağlanmıştı.

Büyük Britanya genelinde ölü sayısı son günlerde hızla artarak 330’un üzerine çıktı.