Kanada Ay'da işlenen suçları yargılayabilecek

Kanadalı milletvekilleri, Ay'da veya yörüngede işlenen suçların yargılanmasının önünü açmak için ceza kanununda değişiklikler içeren bir önergeyi onayladı.

Kanada Temsilciler Meclisi’ne sunulan önerge, 144 oya karşı 181 oyla kabul edildi.

Metin, uzay uçuşu sırasında veya Ay'ın yüzeyinde meydana gelen suçların kovuşturulmasına izin vermeyi amaçlıyor.

Değişikliklerden biri, "Kanada dışında ve bir uzay uçuşu sırasında Kanadalı bir mürettebatın suç teşkil edecek bir fiilde” bulunması halinde yargılanmasının önünü açıyor. Buna göre, Kanada topraklarında işlendiğinde suç sayılan bir fiil veya ihmal, uzay uçuşu sırasında işlendiğinde de Kanada’da işlenmiş gibi suç sayılacak.

Değişiklikler, çoğunlukla bütçeyle ilgili olan 443 sayfalık bir yasa tasarısında yer alıyor.

Kanada vatandaşları haricinde, yabancı mürettebat üyeleri de işledikleri fiillerin "Kanadalı bir mürettebat üyesinin hayatını veya güvenliğini tehlikeye atması" veya Kanadalı bir uzay gemisinde suç işlemiş olmaları halinde yargılanabilecek.

Kanadalı bir astronot, NASA'nın inisiyatifiyle yürütülen gelecekteki ay istasyonu Gateway'i inşa projesinin bir parçası olarak Mayıs 2024'te ilk kez ay yörüngesindeki bir uçuşa katılacak. Kanadalı astronot böylece, 1972'den beri ilk insanlı ay misyonu olan Artemis II mürettebatının bir parçası olacak.

Vekillerin onayladığı değişiklik önergesi, bu uçuştan öncesine denk getirildi.

NASA, insanları Ay'a yeniden götürmeyi amaçlayan Artemis programının bir parçası olarak, dört astronotu Orion kapsülü içerisinde fırlatmak için ağır füze Uzay Fırlatma Sistemi’ni (SLS) kullanmak istiyor. Orion kapsülü daha sonra Gateway isimli Ay yörüngesindeki istasyona kenetlenecek.