Kanada’daki yangın hız kaybediyor

Kanada’nın Alberta bölgesindeki Fort McMurray’daki orman yangını devam ediyor. 1 Mayıs’ta başlayan yangın hız kaybetmeye başladı.

Kanada’nın Alberta bölgesindeki Fort McMurray’daki orman yangını devam ediyor. 1 Mayıs’ta başlayan yangın hız kaybetmeye başladı.

Alberta Başbakanı Rachel Notley, yangının beklediklerinden daha erken bir şekilde hız kaybettiğini söyledi. Yangının yayılma oranı ve etkili olduğu bölgenin de beklenenden az olacağı belirtiliyor. 1 Mayıs’ta başlayan yangın şimdiye kadar 1610 kilometre kare ormanı yok etti. İtfaiye yetkilileri yangının 2 bin kilometre karelik ormanlık alanı yok edeceği tahminin de bulunmuştu.

Yangının dünden itibaren ülkenin güneydoğusuna doğru ilerlediği ve Fort McMurray’dan uzaklaştığı belirtiliyor. Rüzgarın ateşi yaydığını ancak, yağmur ve havanın soğumasının yangının hızını kaybetmesine sebep olduğu vurgulanıyor.

Günlerdir yangınla mücadele eden, yorgun ve moralsiz olan itfaiye ekipleri ise, bu dev yangının kendi kendisine söneceğini söylüyor.

İtfaiye yetkilileri, çok şiddetli yağmur olmazsa önümüzdeki aylarda ormanlık alanda çıkacak yangın ile mücadele etmek zorunda kalacaklarını da kaydediyor.

Yangından dolayı tahliye edilen yaklaşık 100 bin kişinin ise evlerine dönmesi için biraz daha beklemesi gerekiyor.

Fort McMurray yetkilileri, tamamen külle dolmuş olan kenti temizleme, alt yapı sorunlarını çözmek için çalışmasını yürütüyor. Polis kaynakları ise kenti güvenli kılmaya çalışıyor.

Gazın kesildiği, elektrik şebekesinin zarar gördüğü, kentin büyük bir bölümüne ne elektrik, ne de su verilebildiği de verilen bilgiler arasında.

Kentten tahliye edilenler ise çevre kentlere yerleştirilmiş bir durumda.