Katalonya ile İspanya arasında çatışma riski yüksek

Bağımsızlık ilanı ardından Katalonya’nın kurumlarına el konulması yönündeki İspanya’nın kararının çatışmaları daha da körüklemesi riski bulunurken, müzakere şansı çoktan kaçırıldı.

Katalonya’nın bağımsızlık ilanı ardından İspanya tarafından ülkenin özerk yönetimi yürürlükten kaldırılırken, Madrid, Katalonya’daki seçimlerin 21 Aralık’ta yenileneceğini ilan etti. Ancak Katalan parlamentosunun ilan ettiği bağımsızlık ortamında İspanya’nın bu seçimleri nasıl yapacağı tartışma konusu.

1 Ekim referandumuna katılım on binlerce İspanyol polis gücünün devreye konulmasıyla yüzde 42’de kalsa da, 5,3 milyon seçmenin en az dörtte birinin sadece seçim günü baskılarıyla engellendiği anlaşılmıştı.

Dün Katalonya Parlamentosu’nda yapılan oylamada ise, 132 parlamenterden 70’inin oyuyla bağımsızlık ilan edilmişti.

BAŞKANI EGEMENLİĞİNİ TANINMADIĞI MADRİD TARAFINDAN ‘GÖREVİNDEN ALINDI’

Aynı saatlerde ise İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve hükümetinin talebiyle Katalonya’daki özerk yönetim olan Generalitat de Catalunya’yı askıya alacak anayasanın 155’inci maddesi Senato tarafından onaylanmıştı. Bununla Bölge Başkanı Carles Puigdemont görevden alınırken, hükümet ile Katalonya Parlamentosu da, ‘fesh edilmiş’ oldu.

Ancak Katalonya’nın bağımsızlık ilanından önce bilinen birşey olan 155’inci maddenin uygulanması Katalan yöneticiler tarafından zaten bekleniyordu.

DİYALOG ÇAĞRILARINA CEVAP VERİLMEDİ, ÇATIŞMA RİSKİ VAR 

İspanya’nın yıllardır Katalonya’nın daha fazla özerklik talebinii karşılamaya yönelik diyalog çağrılarına yanıt vermemesi ve engellemelere halkın önemli bir kesiminin referandumun yapılmasından yana olması Madrid’in elini zayıflatıyor.

Bağımsızlık ilanına karşı Madrid’den özerk yönetimin askıya alınmasının yanı sıra bölgesel seçimleri 21 Aralık’ta yapma kararı çıkmıştı. Oy kullanmasına izin verilen halkın yüzde 90’ının bağımsızlık için oy kullandığı Katalonya’da sürecin bu şekilde devam etmesi halinde bölgesel seçimlerin nasıl yapılacağı merak ediliyor.

İspanya’nın bugünden sonra Katalonya’ya yönelik baskıları ağırlaştırması beklenirken, yapılan yorumlarda çatışma riskinin yüksek olduğu uyarısı yapılıyor.