Kerry ve Lavrov El Nusra’ya karşı ortak harekatı konuştu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya, El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra çetelerine yönelik ortak hareket etme konusunda görüşmelerini sürdürüyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yaptıkları telefon görüşmesinin içeriği paylaşıldı. Telefon görüşmesinde Suriye’de ‘kararlı ortak hareket’ edilmesinin önemine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra çetelerine karşı ortak mücadelenin görüşüldüğü kaydedildi.

Rusya ile ABD arasındaki bu görüşmelerin YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Rakka ve Menbiç’e yönelik kurtarma operasyonlarının devam ettiği bir dönemde yapılması dikkat çekti. Daha önce ‘cihatçı’ olarak adlandırılan ve birçoğu El Nusra ile birlikte hareket eden çetelere karşı Rusya’nın yaptığı ortak operasyon çağrısı ABD’den kabul görmemişti.

İki ülkenin girişimiyle son olarak dün Şam’ın güneybatısındaki Daraya’da 48 saatlik bir ateşkes ilan edilmişti.

ABD bugüne kadar sadece DAİŞ’in işgali altındaki bölgelere hava harekatı düzenlerken, Rusya, DAİŞ’le birlikte El Nusra ve diğer çetelerin olduğu bölgelere de müdahil oluyor. Rusya’nın ‘ılımlı’ olarak adlandırılan bazı gruplara yönelik harekatlarına ABD karşı çıkıyordu.