Kesimevlerinde artan virüs vakaları endişe yaratıyor

Almanya, Fransa ve ABD’de kesim evlerinde koronavirüs vakalarının artması endişelere yol açarken, dikkatleri çalışma şartlarına yöneltti.

Almanya’nın kuzey batısında, Aşağı Saksonya eyaletindeki Dissen kesimevinde 92 çalışanın koronavirüs testleri pozitif çıktı. Yerel yetkililere göre fabrikadaki üretim durduruldu, ilgili kişiler ve temas kurdukları insanlar karantinaya alındı.

Almanya genelinde et sanayisinde artan vakalar üzerine Covid-19 testleri yapıldı. Mayıs ayı başında da Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Coesfeld’te 183 işçide koronavirüs testi pozitif çıkmıştı.

Nisan ayında ülkenin batısındaki Rheinland-Pfalz bölgesindeki bir kesimevinde 200’ü Romanyalı olmak üzere 300 işçi virüse yakalandı.

Kısa bir süre önce kuzeydeki Schleswig-Holstein eyaletindeki bir kesim evinde 100 vaka, Bavyera’daki başka bir kesimevinde ise 60 vaka tespit edilmişti.

TAŞERON İŞÇİLİĞİ VE KÖTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARI

Alman gıda sendikası NGG, bu kurumlardaki kötü çalışma koşullarına dikkat çekerken, şirketlerin sektörün sorumsuz hale getirilmesini sağlayan yabancı taşeron işçiliğine yoğun bir şekilde başvurduğu tepkisinde bulundu. Sözkonusu kesimevleri Doğu Avrupalı işçileri yoğun bir şekilde çalıştırıyor. Bunların hem yaşam hem çalışma koşullarının kötü durumda olduğu belirtiliyor.

Yetkililer, Dissen’de virüse bulaşanların büyük bir bölümünün taşeron sözleşmelerle çalıştırıldığına dikkat çekti. Bu işçilerin bir kısmı, hijyen sorunları ve yakınlıktan dolayı endişe kaynağı olan toplu konutlarda yaşıyor.

Çalışma Bakanı Hubertus Heil, çalışma koşullarını daha iyi düzenleyen ve taşeron sözleşmeleri yasaklayan tedbirler sunacağı bildirildi.

Kesimevlerindeki endişeler Almanya’nın da ötesinde diğer bir çok ülkede endişe kaynağı oluşturuyor. Fransa’da Pazar günü iki kesimevinde 100’ü aşkın kişide pozitif test sonuçları çıktı.

ABD’de son haftalarda artan vakalar nedeniyle bir çok sayıda mezbaha kapatıldı. Çarşamba günü Amerikan mezbahalarındaki sağlık kurallarını gözetmekle görevli bir müfettiş virüse yakalandığı için hayatını kaybetti.