Körfez’de neler oluyor?

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Kralı Salman ve prensi Bin Salman'a desteğini yineledi.

Trump, Suudi Arabistan'da yolsuzluk suçlamasıyla tutuklananların ülkeyi kanattığını söyledi. Twitter üzerinde açıklama yapan Trump, "Kral Slman ve Suudi Arabistan'ın veliaht prensine güvenim tamdır. Kesinlikle ne yaptıklarını biliyorlar" dedi.

TRUMP KÖRFEZ ÜLKELERİNİ UYARMIŞTI

ABD Başkanı Trump, başkanlık koltuğuna oturduktan sonraki ilk yurt dışı ziyaretini de Mayıs ayında Riyad'a gerçekleştirmişti. Trump Riyad ziyaretinde sert ifadeler kullanmıştı. Arap monarşilerini tehdit eden Trump, radikal karşısında tavır değiştirmezlerse onları yalnız bırakacaklarını söylemişti.

SUUDİ ARABİSTAN’DA TEMİZLİK

Daha sonra gelişmeler hızlandı. Suudi Arabistan'da 4 Kasım'dan bu yana 1.300'ü aşkın kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin çoğunluğu Abdullah klanı üyelerinden oluşuyor. Ama aralarında kraliyet tacını alabilecek kişiler de var. Bazı şüpheliler hapse atılırken, bazıları Ritz-Carlton otelde ev hapsine alındı. Polis gözetiminde yerde yatıyorlar.

Suudi Krallığı'nın başından bu yana ilk kez bu düzeyde bir güç gösterisi yapılıyor. Kraliyet ailesi içerisinde daha önce de iktidar çatışmaları yaşandı. Ancak bu kez Kral Salman'ın onlarca yıldır farkı klanlar arsındaki dengeye son vermek üzere olduğu belirtiliyor.

Krallıkta bir süreden beridir değişim sinyalleri geliyor. Veliaht prensi Bin Salman, 2030 vizyonu projesi kapsamında ekonomik ve bazı sosyal reformlar planlıyor. Bazıları bunu "Saray devrimi" olarak tanımlıyor.

BÖLGEDE BLOKLAŞMA DERİNLEŞİYOR

Bu devrimin tamamlanması için Kral Salman'ın son operasyonla ikinci kuşak ağır topların tümünü elediği ve üçüncü kuşağa dayandığına dikkat çekiliyor. Bununla birlikte yolsuzlukla mücadele adı altında, iş dünyasında da temizlik yapılıyor.

Kraliyet bünyesindeki bu kriz, Ortadoğu’da yeni bir paylaşım savaşının yürütüldüğü sırada gerçekleşmesi bir tesadüf olarak görülmüyor.

Suudi krizi, bölgede bloklaşmanın derinleştiği bir sırada gerçekleşti. Bir yandan Rusya, İran ve Arap dünyasındaki ittifakları, diğer yanda ABD, Suudi Arabistan ve Mısır bloku dikkat çekiyor.

Çatışma alanları da Suriye, Yemen, Irak, Bahreyn ve Lübnan olarak netlik kazanıyor. Washington, Irak'ı da kendi blokuna almaya çalışıyor. Ancak bazı uzmanlara göre Irak, İran-Rusya blokuna geçti bile. NATO üyesi Türkiye de giderek Rusya blokuna yaklaşıyor.