Kolombiya’da mayınların temizlenmesi için zirve

50 yıl süren iç savaşın sona erdirilmesi için müzakerelerin devam ettiği Kolombiya’da ülke genelindeki mayınların temizlenmesi için zirve başladı.

50 yıl süren iç savaşın sona erdirilmesi için müzakerelerin devam ettiği Kolombiya’da ülke genelindeki mayınların temizlenmesi için zirve başladı. 13 Mayıs’a kadar süren zirvede mayınların temizlenmeden barışın gelemeyeceği fikri öne çıkıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Amerikan Devletleri Örgütü (OEA) üyesi devletlerin de katıldığı ‘Kolombiya Mayınlarını Temizleme Global Forumu’ başladı.

Forumun açılışında konuşan Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya’nın Afganistan’dan sonra dünyanın en fazla mayınlanmış ülkesi olduğunu söyledi. Bugüne kadar Kolombiya’nın bin 100 kadar kentinin 700 kadarında mayın patlamaları olduğunu kaydeden Santos, mayınlardan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 11 bin 500 kadar olduğunu belirtti.

Ülkesinin mayınların olduğu bir ortamda barışın gelemeyeceğini söyleyen Devlet Başkanı, mayınların temizlenebilmesi için de barış ortamının gerekli olduğunun altını çizdi.

5 YIL İÇİNDE MAYINDAN ARINDIRILMASI HEDEFLENİYOR

Mayın temizleme çalışmaları için ordu birlikleri içerisinde 700 kadar uzmanın yetiştirildiği bilgisini veren Santos, 5 bin kadarının ise eğitimlerinin sürdüğünü kaydetti. Bu sayının gelecek yıl 10 bine çıkarılacağını söyleyen Santos, önümüzdeki 5 yıl içinde Kolombiya’daki tüm anti-personel mayınlarının temizlenmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Kolombiya’daki mayınların temizlenmesi için 2011 yılından bu yana ABD’den 60 milyon dolar, Norveç’ten 25 milyon dolar ve AB’den ise 10 milyon dolar yardım yapıldığı bildiriliyor. Latin Amerika ülkelerindeki mayınların temizlenmesine ilişkin bir diğer önemli toplantı ise Ottawa Konvansiyonu üyesi ülkelerin katılımıyla 28 Kasım’da Şili’de yapılacak.

Kolombiya’da 1964’den bu yana devam eden iç savaşta 220 bin ile 260 bin arasında kişi hayatını kaybetti. Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasındaki müzakereler 2012 yılı sonunda Küba’nın Havana kentinde başladı.

Müzakerelerde son aşamalara gelinirken, bir diğer devrimci örgüt Ulusal Kurtuluş Örgütü (ELN) ile müzakerelerin de yakında başlaması bekleniyor.