Kolombiya’da on binlerce çiftçi tarıma destek için sokağa indi

50 yılı aşkın süren iç savaşı bitirmek için barış müzakerelerinin devam ettiği Kolombiya’da savaştan en çok etkilenenlerin başında gelen çiftçiler sokaklara indi.

On binlerce çiftçinin tarım alanında daha fazla devlet desteği istediği eylemlerde son iki günde onlarca kişi yaralandı.

Kolombiya’nın birçok bölgesinde Pazartesi gününden bu yana başlayan gösterilere dün 30 bini aşkın kişi katıldı. İç savaştan büyük zarar gören tarım sektörüne hükümetin daha fazla maddi destek vermesini isteyen eylemciler, 45 kentte sokaklara indi.

Çiftçiler ülkenin batı ve ortabatısındaki birçok yolu trafiğe kapatırken, eylemlere müdahale eden polisle çatışmalar yaşandı. Olaylarda 7’si polis olmak üzere en az 28 kişinin yaralandığı bildirildi.

Kolombiya ordusu ile Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 1964’de başlayan çatışmalarda bugüne kadar 260 bin kişi yaşamını yitirirken, 7 milyona yakın kişi yerlerinden edildi. 45 bin kişinin kaybolduğu veya faili meçhul cinayete kurban gittiği iç savaş nedeniyle tarım sektörü büyük zarar görmüştü.

İç savaşın etkilerine rağmen Avrupa ülkeleri ve ABD’yle imzalanan Serbest Ticaret Antlaşması (TLC) kapsamında birçok gıda ürünü ithal ediliyor. Bu da, özellikle küçük ve orta ölçekli tarım üreticilerine zarar veriyor.

Kolombiya’da son olarak 2013-2014 yılları arasında TLC’ye karşı büyük protesto gösterileri düzenlenmişti.