Kürt parti temsilcilerinden KDP’ye tepki

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya gelen Kürt parti temsilcileri KDP’nin Türkiye ile olan işbirliğini kınadı.

KNK Dış İlişkiler Komitesi, 11’ncisi kez, Belçika’nın Başkenti Brüksel’de toplandı. Kürdistan’ın 4 parçasında, parti ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Kürtlerarası sorunlar ve uluslararası diplomasi konuşuldu. Türkiye’nin Şengal ve Rojava’ya saldırısı da kınandı.

Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Dış İlişkiler Komitesi, 11’nci toplantısı Belçika’nın Başkenti Brüksel’de toplandı. Toplantıya, Güney Kürdistan’dan YNK adına Saler Mahmud, Şêx Semal, Ezed İsmail, Rêzan Diler, GORAN adına Eli Mihemed Salih, Evar İbrahim, Komala İslami, Soran Omar; Yekgurti İslami Kürdistan Dr. Şergo Cewdet. PSDK-Başur Hemê Reşîd, Zehmedkeş adına Eli Ebdullah, Hacı Ehmedi, PYD adına Salih Müslim, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, Partiya İslami Kürdistan(PİK) adına Hikmet Serbilind, Sürgünde Şengal Meclisi Eş başkanı Fikret İgrek olmak üzere çok sayıda kurum temsilcisi ve şahsiyet hazır bulundu. Toplantıda Türk devletinin Rojava ve Şengal’e saldırısı sert bir dille kınanırken, KDP’nin Türkiye ile işbirliği de eleştirildi.

‘KDP POLİTİKALARI BİRLİKTEN UZAK’

Toplantının YNK adına konuşan Saler Mahmud, böylesi bir dönemde Kürtlerin birliğine ihtiyaç olduğunu belirterek “bütün Kürt partileri ve kuruluşları barış ve diyalogdan yana olurken ancak KDP bunun tersi politikalar yürütüyor. Bu politikalar sonucunda bugün Güney Kürdistan’da ciddi sorunlar var. Parlamento işlevsiz, parlamenterler Hewler’e bile giremiyor. Yolsuzluk diz boyu. Bütün bunların sorumlusu KDP ve politikalarıdır. En son Şengal’e yapılan saldırılar ve Türkiye ile işbirliği aslında KDP’nin Kürdistan üzerindeki kirli politikalarını bize gösteriyor” diye tepki gösterdi.

‘NEÇİRVAN BARZANİ’NİN ANKARA ZİYARETİ MEŞRU DEĞİL’

GORAN adına da Eli Mihemed Salih bir konuşma yaptı. Mihemed, yaptığı konuşmasında Kürtlerin birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu bir dönemde Kürt düşmanlarıyla yapılan işbirliğinin kimseye kazandırmadığını söyledi. Eli Mihemed Salih konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye Şengal’de Peşmerge ve savaşçıları vurdu. Birçok kişi şehit oldu. KDP bunu kınayacağına Türkiye ile işbirliği yapıyor. Bu yanlış ve tehlikeli politikalardır. Bundan bir önce uzaklaşılmalı.”

Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyareti de eleştiren Eli Mihemed Salih “bu ziyaret hükümet adına ve bölge adına yapılmamıştır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu ziyarette hiç bir parti ve parlamenter yoktur. KDP’nin Ankara’ya ziyaretidir. Onun için hiçbir meşruluğu yoktur” diyerek, tepki gösterdi.

‘KDP KİRLİ POLİTAKALAR YAPIYOR’

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar da toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye ve Erdoğan rejiminin sıkıştığını ve bütün dünya tarafından dışlandığını belirterek KDP’nin işbirliğinin ise Kürt çıkarına zarar verdiğini söyledi. Türkiye’nin Şengal ve Rojava saldırılarını da değerlendiren Aydar “Türkiye Rojava ve Şengal’e saldırıyor. Bütün Kürt partilerine saldırılar düzenliyor. Ancak KDP ise Türkiye ile işbirliği geliştiriyor. Mesud Barzani ve ailesi Türkiye ile ortaklık yapıyor. Bu kirli bir ittifak ve ortaklıktır. Peşmergeler şehit düşüyor, YPG savaşçıları şehit düşüyor. KDP ‘PKK olmasaydı bunlar olmazdı’ diyor. Biz de diyelim ‘Kürt partileri olmasaydı Halepçe olmazdı.’ Olur mu böyle? Saddam rejimini kınamayalım ve bunu söyleyelim. Biz Kürtler arasında sorun istemiyoruz ama bu kirli politikaları da kınayalım” diyerek herkesi KDP ve onun politikalarına karşı tutum almaya çağırdı.

Toplantıda söz alan diğer parti ve kuruluş temsilcileri de benzer konuşmalar yaparak, Kürtlerin çıkarı birlikten geçtiğini vurgusu yapılarak, buna gelmeyen partilerinin teşhir edilmesi çağrısında bulundu.