Kuzey Kore’den yeni balistik füze denemesi

Kuzey Kore, Washington, Seul ve Tokyo arasında askeri ittifakın arttırılmasına sert tepki vereceği açıklamasından sonra yeni bir balistik füze denemesi yaptı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’na göre Kuzey Kore yerel saatle 10.48 sıralarında doğu kıyısından Japon Denizi’ne doğru kısa menzilli balistik füze fırlattı. Füzenin maksimum 47 kilometre yükselerek 240 kilometre yol kat ettiği belirtildi.

Japonya da balistik füze denemesini doğrulayarak, barış ve güvenliği tehdit ettiği tepkisinde bulundu.

ABD, Güney Kore ve Japonya son aylarda Kuzey Kore’ye karşı ortak askeri tatbikatlarını arttırdı.

Kuzey Kore tekrarlanan bu tatbikatları “işgal” veya “rejimi devirmeye” girişimi olarak değerlendiriyor.

Salı günü G20 zirvesi sırasında ABD Başkanı Joe Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping’i Kuzey Kore’ye baskı uygulaması için ikna etmeye çalıştı.

Biden, Güney Koreli mevkidaşı Yoon Suk-yeol ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida, nükleer füze denemesi halinde Kuzey Kore’ye “sert” yanıt vereceklerini açıkladı.

Batılı kaynaklara göre Kuzey Kore 2017’den bu yana ilk kez, tarihinde ise yedinci kez nükleer füze denemesi yapıyor.

Perşembe günü Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui, yöneticiler arasındaki görüşmelere tepki göstererek, bu durumun Kore yarımadasını “öngörülmez bir sürece” koyduğunu belirtti.

Choe Son Hui, Washington, Tokyo ve Seul ile güvenlik ittifakını ne kadar güçlendirmeye çalışırsa, "Kuzey Kore'nin askeri tepkisi o kadar şiddetli olacak" dedi.

Uzmanlara göre yeni füze denemesi, Dışişleri Bakanı’nın bu açıklamasına denk gelecek şekilde programlandı.