Libya’da göçmen merkezine hava saldırısı: 40 ölü

Libya’nın başkenti Trablus yakınındaki bir göçmen merkezine düzenlenen hava saldırısında 40 göçmen hayatını kaybetti, 80’i de yaralandı.

Saldırı, Trablus’un bir banliyösü olan Tajura’daki göçmen merkezine yönelik gerçekleşti. Hava saldırısında yerel sağlık makamlarına göre 40 göçmen öldü ve 80’i yaralandı.

Hava saldırısını üstlenen olmadı, ancak ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran ve Trablus’u ele geçirmeye çalışan general Halife Haftar sorumlu tutuluyor.

Tajura’da göçmen merkezinin yanısıra, rakip güç Ulusal Birlik Hükümeti ile hareket eden ittifak güçlerinin bir çok askeri kampı da bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Libya bürosu Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, bu saldırının kendilerini son derece kaygılandırdığını belirterek, “Siviller asla hedef olmamalı” dedi.

Libya’daki göçmenler, BM’nin tanıdığı İslamcı grupların ağırlıkta olduğu Ulusal Birlik Hükümeti ile Avrupa ülkeleri arasındaki tartışmalı anlaşmaların da mağduru. Denizde yakalanan göçmenler Libya’ya geri gönderiliyor. Anlaşmalar kapsamında Libya, göçmenleri kendi topraklarında tutuyor. İnsan hakları örgütleri, bu anlaşmanın insanlık dışı olduğu tepkilerinde bulunmuştu. Göçmenler ve mülteciler insanlık dışı koşullarda tutulurken, köle gibi satıldıklarına ilişkin görüntüler de daha önce ortaya çıkmıştı.

Libya, 2011’da Muammer Kaddafi’nin NATO müdahalesi sonucu kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunurken, mevcut durumda iki ayrı hükümet var. Ayrıca çok sayıda milis grupları, hakim olduğu alanlarda kendi yasalarını uyguluyor.